Du kender dem. De kartoffeltårne, du kan købe i dit supermarked eller hos slagteren, som altid står ved siden af den steak, du er ved at udvælge. Her er opskriften, så du selv kan lave dit kartoffeltårn!

Hvis jeg skal være ærlig, synes jeg, de er ret dyre, men de smager (skisme) godt. Nogle butikker får kartoffeltårne hjem i lange ‘pølser’, andre steder laver de dem selv.
Ofte er der viklet en skive bacon omkring, som aldrig når at blive sprød, men bare er blød og lidt kedelig. Nogle gange er der revet ost i. Andre gange er det drysset ovenpå.

Frihed til at lave dine egne kartoffeltårne
Det fantastiske ved selv at lave kartoffeltårne er, at du kan krydre dem med lige det, du kan li’. Kan du ikke li’ ost, lader du være med at putte det i eller ovenpå. Du må også vikle bacon eller parmaskinke omkring, hvis du har lyst til det;-)
For at kartoffeltårnene holder formen, skal de bages i vandbad, så massen bliver fast, og kan skæres ud i fine firkanter. Du kan dermed lave kartoffeltårnene i god tid. De skal blot gratineres i ovnen før servering. Hvis du vil fryse kartoffeltårne ned, skal det ske efter bagningen, men inden gratineringen.
Min brødform er 12×30 cm, så hvis du vil have mere højde på, skal du enten lave en større portion eller bruge en mindre form. Husk at justere tiden i ovnen.

Kartoffeltårne er det tilbehør, som vi oftest vælger, når det er fredag, og det skal være nemt. Man peger på en steak i slagterens køledisk, tager nogle kartoffeltårne, en salat og en flaske med ens yndlingssauce.
Nu skal jeg så vænne mig til at lave en stor portion kartoffeltårne, så resten kommer i fryseren, i stedet for at vi skal købe dem færdige:-)
Vil du også have brød til? Så bag fx et smukt blomsterfocaccia.

Kartoffeltårne
Ingredienser
- 1 kg skrællede kartofler (gerne bagekartofler)
- 50 g smør
- 1-2 fed hvidløg
- 1½ tsk groft salt
- Friskkværnet peber
- 2 æg, str. M/L
- 50 g revet ost
- Evt. chili/bacon/mere ost til gratinering
Sådan gør du
- Skær halvdelen af kartoflerne i mindre stykker, og kog dem møre i usaltet vand.
- Riv den anden halvdel af kartoflerne groft. Skyl dem to gange i koldt vand, så noget af stivelsen vaskes af. Lad dem dryppe af.
- De kogte (varme) kartofler hældes i en skål sammen med smør, presset eller finthakket hvidløg, salt og peber. Hvis du bruger din røremaskine, så brug K-spaden. Hvis du bruger håndmixer, så brug de almindelige piskeris. Lav en tyk kartoffelmos.
- Bland kartoffelmosen med de revne kartofler, æggene og osten.
- Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Kog en liter vand. Klip et stykke bagepapir til i brødformens længde, og smør formens ender. Lad bagepapiret hænge ud over siderne.
- Fordel kartoffelmassen i formen, og pres den sammen med en fugtig dejskraber. Fold det overhængende bagepapir ind over kartoffelmassen, så den ikke tager farve. Sæt formen i et ildfast fad, og hæld det kogende vand i fadet omkring formen.
- Bag kartoffelmassen i vandbadet i nederste tredjedel af ovnen i 40-45 minutter, til den er fast. Lad kartoflerne køle af, før du løfter dem ud af formen, og skærer dem ud i pæne firkanter med en skarp, ren kniv.
- Smør et ovnfast fad med lidt smør. Sæt kartoffeltårnene med en lille smule afstand i fadet. Drys med lidt ost, vikl bacon omkring, eller drys med chili, før du gratinerer kartoffeltårnene ved 200° i ca. 25 minutter inden servering.
Noter



De lyder vildt lækre. 🙂
Du skriver i ingrediens listen at der skal æg i – hvornår skal de tilsættes?
Vh Mirja
Hov ja, de skal i sammen med de revne kartofler. Det retter jeg fluks. Tak:-)
Kh Lene
Det ser bare lækkert ud. Og måske ikke så svært igen… altid dejligt med nye måder at lave kartofler på. Tak for opskriften
Mvh
Lise
Hej Lise:-)
Du kan roligt gå i gang med dem. De er virkelig gode.
Tusind tak.
Ha’ det skønneste nytår:-)
Kh Lene
Hej Lene
Hvis jeg nu laver det i en springform – hvilken størrelse vil du så gætte på? Den klassiske 24 cm? Pft.
Hej Nina:-)
Hvis de skal være samme højde som mine, skal diameteren være 21 cm, så hvis du bruger en på 24 cm, bliver de lidt lavere, men det går sagtens an;-)
Kh Lene
Hej Lene
Jeg har aldrig hverken set eller hørt om de kartoffeltårne, men de ser lækre ud. Jeg mangler altid ideer til evt. tilbehør til steaks. Det er da en opskrift, som bestemt skal afprøves. Tak for opskriften.
K.h. Helle
Hej Helle:-)
De er rigtig gode, så det kan du roligt gøre.
Kh Lene
Hej Lene
En super dejlig opskrift. Jeg bruget muffin forme i papir som jeg satte ned i en muffinform af gummi. De blev super fine og jeg fik stor ros for dem og mine kvindelige gæster ville super gerne ha opskriften
Hilsen Lone
Hej Lone:-)
God idé med muffinformene. Det må jeg huske at gøre næste gang;-)
Tak for din søde besked.
Kh Lene
Hej
Spørger måske dumt men hvis massen kommes i en aflang brødform hvordan får du så små firkantet stykker til sidst
Skal lige inden jeg går igang være sikker på jeg har forstået det rigtigt. Du tager massen i en brødform og stiller den ned i vandbad?
Vh Maria
Hej Maria:-)
Der findes ikke dumme spørgsmål. Hvis man kendte svaret, behøvede man jo ikke spørge:-)
Når kartoffelmassen er kølet helt af efter vandbadet i ovnen, kan du løfte den op af formen og skære den ud i passende stykker.
Rigtig god fornøjelse:-)
Kh Lene
Lene tak blev bare usikker på om det var forstået rigtigt fordi dine stykker ligner at de er lavet i en firkantet bradepande
Kaster mig ud i det. Tak for svar.
Venlig hilsen Maria
Velbekomme:-)