Hyldebærkage med curd, mousse og mandler

Hvilken kage serverer du i efteråret, som indfanger skønheden, dybden, modenheden og farverne i efteråret? Jeg har bygget op til denne kage de sidste par dage. Først fik du opskriften på hyldebærsaft og et par dage senere opskriften på hyldebærcurd. I dag får du tredje trin på raketten: Nemlig opskriften på min hyldebærkage.

Hyldebærkage

Kagen er skåret over samme læst som hyldeblomstkagen, som smagte af midsommer. Hyldebærkagen smager af efterår og modne frugter. Hyldeblomstkagen havde en bund af mandler og marcipan. Jeg synes, at marcipanen ville blive for meget sammen med den dybe smag af hyldebær, så her har du en mandelbund uden marcipan.

Hyldebærkage

Jeg var lidt utålmodig, så derfor spiste vi kagen allerede efter et par timer i køleskabet. Bunden bliver bedre, når den får lov til at trække flere timer i køleskabet, allerhelst til dagen efter.

Hyldebærkagen er pyntet med spåner af hvid chokolade og noget af den hjemmelavede, lilla krymmel, jeg lavede tidligere på året. – Det er bare sort æggehvideglasur, tørret og drysset med pink glimmerstøv. (Ret nemt og du kan læse om processen her.)

Føl dig ikke forpligtet til at skulle lave plukke hyldebær og lave saft, før du kan komme i gang. En hyldebærkage kan sagtens laves på basis af en købt god hyldebærsaft.

Hyldebærkage

Det her er kun en lillebitte kage på 15 cm i diameter, men du kan nemt gange portionen op. (Evt. ved at læse dette blogindlæg om at omregne størrelser på kager.) Jeg havde ikke en lagkagering eller springform, som var lille nok til at støtte moussen, men det lykkedes at samle kageplasten med et par papirclips, så den holdt sammen på det hele, men til større kager vil jeg anbefale dig at sætte en fast ring om. Der vil presset fra moussen være noget større. Selvom kagen er så lille, var der kage til 5-6 personer i.

Hyldebærkage med curd, mousse og mandler

Mandelbund

 • 35 g mandler, finthakket til mel (eller mandelmel)
 • 10 g kartoffelmel
 • 10 g hvedemel
 • ¼ tsk. bagepulver
 • 1 æggehvide
 • 30 g sukker

Hyldebærmousse

 • 2 blade husblas
 • 0,8 dl. koncentreret hyldebærsaft
 • 60 g hvid chokolade
 • 2 dl. fløde
 • ½ tsk. vanillesukker

Derudover: 50 g hyldebærcurd, hvid chokolade og krymmel til pynt.

Mandelbund

Start med mandelbunden. Hvis du ikke bruger mandelmel, skal du hakke mandlerne meget fint i en minihakker eller foodprocessor. De skal ikke smuttes først.

Varm ovnen op til 150° (alm. ovn, ikke varmluft).

Mandelmel, kartoffelmel, hvedemel og bagepulver blandes i en skål. I en helt ren skål piskes æggehviderne stive (vend skålen på hovedet, så du er sikker). Tilsæt sukkeret en teskefuld ad gangen og pisk i yderligere to minutter. Vend først ¼ af æggehviderne i de tørre ingredienser, før du vender resten af hviderne i ad to omgange. Vend det forsigtigt i med lange tag med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af marengsen.

Læg papir i bunden af en rund form med en diameter på 15 cm. Smør siderne af formen godt. Fordel dejen i formen og glat den ud med en dejskraber.

Bag kagebunden i 12-15 minutter og lad den køle af i formen i 5 minutter. Fjern form og bagepapir og lad bunden afkøle helt på en rist.

Hyldebærmousse

Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 20 minutter. Hak den hvide chokolade fint. Varm hyldebærsaften op til kogepunktet i en lille gryde. Når det koger, tager du gryden af blusset og hælder den finthakkede chokolade i. Lad det stå et øjeblik, mens chokoladen smelter og rør derefter, til det samler sig. (Du kan evt. piske med et lille håndpiskeris hvis det er svært at få det ensartet. Der skal ikke piskes luft ind i.)

Når chokoladeblandingen er jævn, krammes vandet ud af husblassen, som tilsættes den lune chokolade/saft og smeltes deri. Bland det godt. Lad nu blandingen afkøle, til den er lunken (ikke varmere end lillefingervarm). Imens pisker du fløden luftig, pas på den ikke bliver for stiv.

Når saft/chokoladen er lunken, tager du ¼ af flødeskummet over i gryden med chokoladen og blander det godt, til det er helt jævnt. Hæld derefter chokoladeblandingen i flødeskummet ad et par omgange, og bland det godt med lange tag med en dejskraber, så luften ikke røres ud af fløden.

Lad hyldebærmoussen sætte sig et kvarters tid i køleskabet, så den bliver tykkere, men ikke stivner. Du skal stadig kunne hælde og arbejde med den.

Hyldebærkage

Samling af kagen

Læg din lagkagebund på et serveringsfad. Saml kageplast til en ring med papirclips, allerhelst i en lille kagering, hvis du har, og sæt den rundt om lagkagebunden. Fordel din hyldeblomstcurd på lagkagebunden og hæld hyldebærmoussen hen over curd-laget. Bank fadet et par gange mod bordet, så evt. luftbobler i moussen kommer til overfladen. Glat moussen ud med en lille paletkniv.

Sæt din hyldebærkage i køleskabet i minimum tre timer, men helst natten over, så moussen får tid til at sætte sig, og mandelbunden kan suge fugt fra mousse og curd.

Hyldebærkage

Frigør din hyldebærkage fra evt. ring og kageplast og lad den stå på køkkenbordet en halv times tid før servering. Høvl spåner af hvid chokolade med en kartoffelskræller. Drys spånerne langs kanten af kagen sammen med lidt krymmel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *