Hyldebærcurd – den fineste efterårsfarve

Ved du, at du kan lave smørepålæg med alle slags saft? En såkaldt curd? Jeg lavede først en lemoncurd. Dernæst en rabarbercurd – og en hyldeblomstcurd. Jeg pelsede ikke vores egne hyldeblomster til hyldeblomstsaften i sommer, men hentede blomsterne nede i skoven. Derfor har vi masser af hyldebær på vores hyldetræer. Nogle af dem blev i sidste uge til hyldebærsaft – og det er den saft, jeg har brugt til at lave hyldebærcurd af.

Hyldebærcurd

Hyldebærsaft er nærmest sort, så mørk er den. Men når den bliver til curd, får den den smukkeste mørkt purpur farve. Du behøver ikke bruge det hele på rundstykkerne. Jeg lægger en af de nærmeste dage en opskrift op på en hyldebærkage med hyldebærcurd og hyldebærmousse. Jeg lover, den smager godt og får en lækker, lilla farve:-)

Hyldebærcurd smager fantastisk! Hvor hyldeblomstsaft smager af midsommer, smager hyldebærsaft af efterår og modne frugter. Jeg var så heldig, at der ikke var plads til det hele i de to små glas, jeg havde fundet frem. Derfor var jeg nødt til at spise det sidste direkte af gryden. Det havde jeg ikke det mindste imod:-) Det har du heller ikke, når du smager, hvor godt det er, men du skal ca. bruge et glas på 2½-3 dl. for at have plads til det hele.

Hyldebærcurd

Hyldebærcurd holder sig et par uger i køleskabet.

Hyldebærcurd

  • 1 lille økologisk citron, skal og saft
  • ¾ dl. koncentreret hyldebærsaft
  • 125 g sukker
  • 3 æg, str. M/L
  • 75 g smør i små tern

Riv skallen af den vaskede citron og pres saften ud af den. Hæld citronsaft og -skal, hyldebærsaft og sukker i en gryde og bring det i kog. Lad det småkoge, indtil sukkeret er smeltet. Imens pisker du æggene skummende i en skål. (Det kan sagtens gøres med et piskeris, mens du venter på, at sukkeret smelter.)

Når siruppen koger, tager du gryden af varmen og hælder den i æggene i en tynd stråle, mens der fortsat piskes.

Æggeblandingen hældes i gryden, og den varmes forsigtigt op, indtil den tykner. Pisk i den hele tiden, så den ikke brænder på, og pas på, det ikke kommer op at bulderkoge. Først skummer massen op, men efterhånden som den tykner, bliver den glat og mørkere i farven. Når din hyldebærcurd har konsistens som kagecreme, tager du gryden af varmen og pisker smørret i lidt ad gangen.

Hæld hyldebærcurden i Atamonskyllede glas og opbevar den i køleskabet.

Hyldebærcurd

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *