Fuglerede af marengs – små pavlova – og en russisk tyl

(Jeg har fået den russiske Nifty Nozzles blomstertyl som gave og linker til firmaet sidst i indlægget.) Jeg føler mig meget heldig nogle gange, fordi jeg får tilsendt gaver fra firmaer, som lader mig afprøve nogle af deres produkter. Jeg kan godt li’ at finde ud af, hvor langt jeg kan gå med mit grej, og de fleste gange lykkes det, som jeg havde tænkt mig. Jeg drømte om en lille fuglerede af marengs eller små pavlova, som blev klædt på til foråret.

Pavlova eller fuglerede?

Teknisk set er dette ikke en pavlova, men en fuglerede af marengs. En pavlova er sprød udenpå, men blød indeni. Fælles for de to er dog, at der er en form for frugt og flødeskum involveret. Derfor er begrebet en smule flydende. Du kan bruge alle slags frugt, også dåsefrugt. Det er kun et spørgsmål om fantasi. Måske skulle du tage et kig på min Eton mess med kiwi for inspiration? Husk dog, at marengsen bliver blød af væden fra frugten, så det kan betale sig at dryppe den godt af og måske duppe den tør med et stykke køkkenrulle.

Fuglerede af marengs med jordbær og fløde. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Du får lige historien om Pavlova, nu vi er i gang: Anna Pavlova var en russisk ballerina, og da hun turnerede i Australien og New Zealand i 1920’erne, var der en kok, som kreerede pavlovaen til hendes ære. På de kanter diskuterer man lidt, om det er det ene eller andet land, der er ophavsmand til kagen, men sikkert er det, at den smager dejligt af forår eller sommer.

Fuglerede af marengs med jordbær og fløde. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Den russiske blomstertyl

Jeg blev tilsendt denne russiske blomstertyl, som kan sprøjte fx. smørcreme ud som en blomst – på én gang, så man ikke skal sprøjte hvert eneste kronblad ud, før man har en færdig blomst. Vi er ikke vilde med smørcreme her i huset, så jeg måtte helt klart finde på noget andet at bruge den til.

Nifty Nozzles Fantasia

Kunne man mon bruge den russiske blomstertyl til at pynte fuglereder med? Jeg havde stadig noget Dr. Oetker Sahnesteif (beklager, det kan kun købes i Tyskland), som jeg havde tænkt mig at putte i flødeskummet, for så bliver flødeskum stående i den form, man giver det. Alternativt kan du smelte husblas og blande i fløden eller bruge en mousse, som er beregnet til at sprøjte ud. Jeg skar jordbær i tynde skiver og lagde dem i cirkler i fuglerederne.

Det kræver en smule øvelse at lave blomster med en Nifty Nozzles russisk blomstertyl. Det gode ved at gøre det med en stivet flødeskum er, at de blomster, der mislykkes, kan skrabes af og komme tilbage i sprøjteposen igen. Og man kan øve sig på et skærebræt, indtil bevægelsen ligger i hånden.

Fuglerede af marengs med jordbær og fløde. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Teknik og øvelse

Med en russisk tyl som denne skal man trykke på sprøjteposen, mens man langsomt løfter tyllen. Når blomsten er høj nok, slipper man trykket, og så skal man vente et kort øjeblik, før man nærmest ryster/rykker/trækker tyllen op, så flødeskummet bliver skåret over. Tør enden af tyllen af med en ren og fugtig klud, før du går videre til den næste blomst. Bare prøv dig frem! Øvelse gør mester. Jeg lavede også en jordbærdessert med flødeskumsblomster og friske jordbær. Det blev nemmere for hver blomst, jeg lavede, så øvelse, øvelse, øvelse.

Fuglerede af marengs med jordbær og fløde. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Selvom du ikke har en russisk tyl, skal du ikke undlade at forkæle dig selv med denne dessert. Du kan sagtens sprøjte flødeskummet ud med en anden tyl – eller sågar klippe et hjørne af en frysepose og lave toppe på den måde. Marengs, jordbær og flødeskum. Jeg er vild med det!

Fuglerede af marengs med jordbær og fløde. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Fuglerede af marengs med jordbær og fløde, 8 stk.

Marengs

  • 60 g æggehvide
  • 60 g sukker
  • 60 g flormelis
  • En lille smule grøn pastafarve
  • En rillet tyl og en bladtyl

Fyld og pynt

  • 300 g jordbær i tynde skiver
  • 3 dl. piskefløde
  • Lidt pink pastafarve
  • 3 spsk. sukker
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 1 spsk. Dr. Oetker Sahnesteif

Fuglerede af marengs

Hæld et par dråber eddike i røremaskinens helt rene skål, og tør det rundt med et stykke køkkenrulle, også på piskeriset. Det fjerner den eventuelle sidste fedthinde, der måtte være i skålen. Det er umuligt at piske hviderne stive, hvis der er den mindste smule fedt på skål eller piskeris.

Hviderne piskes helt stive (vend skålen på hovedet, så du er sikker!). Tilsæt de 60 g sukker lidt efter lidt, en skefuld ad gangen, mens du pisker. Pisk igen, til æggehviderne er helt glatte og blanke, og marengsen er meget stiv. Det tager 8-10 minutter. Tjek, at alt sukkeret er opløst ved at gnide lidt af marengsmassen mellem fingrene. Hvis du kan mærke sukkerkorn, må du piske lidt længere. Sigt flormelisen i marengsen, og vend det forsigtigt i med en dejskraber.

Tag en stor spiseskefuld marengs fra og rør den grønne pastafarve i. Rør ikke længere end højst nødvendigt, så du ikke presser luften ud af marengsen. Monter en engangssprøjtepose med en bladtyl og fyld den grønne marengs deri. Sæt en rillet tyl i en anden sprøjtepose og fyld resten af den hvide marengs i sprøjteposen.

Fuglerede af marengs med jordbær og fløde. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Formningen af fuglerederne

Tegn 8 cirkler med en diameter på 8 cm på to stykker bagepapir. Vend dem om, så blyantsstregerne vender nedad. Lim bagepapiret fast til bordet ved at sætte en lille klat marengs under hvert hjørne af papiret. Så rutscher det ikke rundt, mens du sprøjter marengsen ud.

Sprøjt først de 8 cirkler på bagepapiret, mens du følger formen på din skabelon. Fordel derefter marengs indeni hver cirkel, så bunden er dækket. Jeg synes, det var nemmest at gøre med en finger, men du kan også gøre det med fx en teske. Pas på, du ikke kommer til at ødelægge kanten på din marengs.

Brug den grønne marengs til at sætte små blade på kanten af din fuglerede af marengs.

Tør dine fuglereder i ovnen ved 80° varmluft i ca. to timer. Marengsen skal nemt slippe papiret, når de er færdige. Når tiden er gået, sætter du en grydeske i klemme i ovnlågen, så den står på klem og lader marengsen stå i den slukkede ovn, til den er helt kold, gerne natten over.

Fuglerede af marengs med jordbær og fløde. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Flødeskum og pynt

Skyl og rens jordbærrene. Skær dem i helt tynde skiver med en skarp kniv. Sæt jordbærskiverne til side.

Bland en spiseskefuld af sukkeret med din Dr. Oetker Sahnesteif. Pisk fløden med lidt pastafarve, resten af sukkeret og vanillesukkeret i ca. et minut. Drys sukker og Sahnesteif i fløden, mens du pisker. Fortsæt med at piske, til fløden har den ønskede konsistens. Den skal være ret stiv, så den bliver stående, når du skærer i den.

Klargør en engangssprøjtepose med din russiske blomstertyl og fyld den rosa flødeskum i sprøjteposen. Læg flødeskummet i køleskabet, indtil du er klar til at pynte fuglerederne. Fuglereder og pavlova skal serveres med det samme, for ellers vil saften fra jordbærrene opløse marengsen!

Læg jordbærskiverne taglagt i den lille fuglerede af marengs. Sprøjt blomster af vanilleflødeskum ovenpå jordbærrene og server straks.

Hvis du ikke får brugt alle fuglerederne kan de holde sig i månedsvis i en tætlukket kagedåse.

PS: Den russiske blomstertyl har jeg fået tilsendt som en gave fra Nyborgs Room, en dansk webshop, som er specialist i bageudstyr og har tusindvis af bageprodukter. Jeg har ikke tjent en krone på at skrive dette indlæg og bruge tyllen, men Forbrugerombudsmanden kræver, at alle opslag med omtale af gaver tydeligt markeres, så du ved, at jeg har fået den gratis. Det direkte link til blomstertyllen er her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *