Chili con carne – Some like it HOT! Få varmen…

Chili con carne er Nikolais hofret. Når han har skullet være alene hjemme, har han bedt om 2 kilo oksespidsbryst, og så har han levet af chili i en uge:-) Nikolai går altid ud fra Jamie Olivers opskrift på Chili con Jamie i kogebogen “Jamies Amerika”.

Vi havde fået en pose forskellige chilier af en af Mortens kolleger. Der var fem forskellige: En stor, rød Hungarian Hot Wax med en styrke på 3-4. En lysegul Toftegaards Citronchili, styrke 6. En Orange Jamy, styrke 7-8. En brun Chocolate Scotch Bonnet, styrke 10 og endelig en lille, rynket, rød djævel: Carolina Reaper med en styrke på 14!

Chili con carne

Chiliers styrke måles i Scoville. Den gennemsnitlige Carolina Reaper har en styrke på Scoville scalaen på 1.569.300, men er målt op til 2.200.000 Scoville. Da Scoville-skalaen blev udviklet i 1912, brugte man menneskelige forsøgskaniner for at teste, hvor stærk en chili eller peber var. Modellen var enkel: Man blendede en chili med sukkervand og blev ved med at fortynde den, til den ikke længere var stærk. Hvis en chili skulle opløses med 1 del chili til 5.000 dele sukkervand, før den ikke længere var stærk, havde den en styrke på 5.000 Scoville. Peberfrugt fx har en Scoville-værdi på 0. I dag måles chiliers styrke med en cromatograf, som er mere nøjagtig end et menneskeligt smagspanel med fem personer, men skalaen er den samme.

Chili con carne

Carolina Reaper når ikke helt så højt op på skalaen, når den er dyrket i Danmark, men det er stadig en usædvanligt stærk fætter, så jeg vil anbefale dig at være forsigtig og bruge både gummihandsker og sikkerhedsbriller.

Og lidt unyttig, omend kuriøs baggrundsviden: Verdensrekorden i at spise tre Carolina Reaper chilier på kortest mulige tid ligger på 10,95 sekunder! Jeg tænker, han bare har slugt dem…

Chili con carne

Den mørkebrune Chocolate Scotch Bonnet ligger mellem 200.000 og 300.000 Scoville. Den er derfor nærmest mild i sammenligning med den røde Carolina Reaper, men dog stærkere end både Jalapeños og Cayennepeber. Man skal bestemt ikke spøge med styrken i disse chilier – og lad nu være med at spise dem hele og rå. Det er uforsvarligt;-) Chili Claus kan nærmest sammenlignes med en trapez-kunstner. Han har øvet sig. Don’t try this at home!

Du behøver ikke bruge de chilier, jeg har brugt. Det var bare dem, jeg havde til rådighed. I Jamies opskrift bruger han en blanding af 3 tørrede og 3-4 friske chilier. Bare lov mig at være forsigtig og ikke overdrive chilismagen:-) Jeg har ikke fulgt Jamie Olivers opskrift 100%. Derfor får du min version her.

Opskriften er stor. Der er mad til 8-10 personer. Men du er så heldig, at man sagtens kan spise chili con carne dagen efter også. Og det kan fryses ned, så lav bare den store portion.

Chili con carne

 • 2 kg oksespidsbryst
 • Olivenolie til stegning
 • 2 rødløg
 • 1 spsk. stødt spidskommen
 • 1 spsk. paprika
 • 2 tsk. oregano
 • 2-3 laurbærblade
 • 1 Chocolate Scotch Bonnet chili
 • ½ Carolina Reaper chili
 • 10 fed hvidløg
 • 5 dl. kaffe
 • 2 kanelstænger
 • 4 dåser hakkede tomater
 • 3 spsk. rørsukker
 • Salt og peber
 • 2 røde peberfrugter
 • 2 dåser kidneybønner
 • 30 g mørk chokolade

Tilbehør: Creme fraiche og godt brød.

Puds kødet af og fjern alle sener og fedt. Skær kødet i 2 cm tykke skiver på tværs af muskelfibrene.

Hak rødløgene groft. Varm olivenolien op i en stor, tykbundet gryde. Svits løg, spidskommen, paprika, oregano og laurbærblade ved lav varme i 10 minutter, til løgene er bløde, men ikke har taget farve.

Skær hvidløgsfeddene i tynde skiver. Skyl chilierne, fjern stilk og frø, og hak chilierne fint. (Brug handsker og sikkerhedsbriller, når du håndterer chilierne. Bare for en sikkerheds skyld.)

Chili con carne

Hæld halvdelen af de finthakkede chilier, hvidløgene, kødskiverne, kaffen, kanelstængerne, de hakkede tomater, rørsukkeret og et godt drys salt og peber i gryden. Rør det hele godt igennem, og lad det simre under låg i ca. tre timer. Rør af og til.

Smag til med chili

Efter en time smager du på din chili con carne, om der skal mere chili i. Det er langt nemmere at tilsætte mere chili end at kompensere for en for stærk chilismag.

Efter to timer tilsætter du de røde peberfrugter, som du har udkernet og skåret i små stykker. Tag låget af gryden, så din chili con carne kan koge lidt ind.

Efter 2½ time trækker du kødet i stykker med to gafler. Jeg tog kødet op af gryden og rev det i stykker på en tallerken, men det kan du gøre, som du vil. Hæld bønnerne i chilien og lad det simre i den sidste halve time.

Smag din chili con carne til med salt, peber og mørk chokolade, som du lader smelte i chilien i gryden.

Chili con carne

Du har mulighed for at regulere på konsistensen af chilien undervejs, men vent med at tage beslutningen, til du har findelt kødet, for det gør meget ved konsistensen. Hvis chilien er for tyk eller ved at koge tør, kan du tilsætte flere tomater eller mere kaffe. (Eller bare vand.) Hvis din chili con carne er for tynd, kan du hælde væden fra bønnerne, før du tilsætter dem i gryden.

Server chilien rygende varm med en klat creme fraiche til at køle lidt og tage toppen af chilismagen – og et godt stykke brød til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *