Jeg er vild med curds af alle slags. I dag er det en blodappelsincurd, som ikke helt endte med den farve, jeg havde forestillet mig, men den smager præcis, som den skal.
Der er opskrifter på mange andre curds på bloggen: Hyldeblomstcurd, lemoncurd, rabarbercurd, hyldebærcurd.
Den tredobbelte portion
Jeg får en gang imellem spørgsmålet: “Jeg har lavet tredobbelt portion af din lemoncurd, men den er stadig tynd, selvom den har kogt i de 15 minutter, der står. Er det rigtigt, eller er der en fejl i opskriften?”
Nej. Det er ikke rigtigt.
Forestil dig, at du sætter en gryde med en liter vand på en tændt kogeplade i 10 minutter. Den koger. Forestil dig nu, at du sætter en gryde med tre liter vand på en tændt kogeplade i 10 minutter. Koger den? Nej, selvfølgelig ikke.
Forestil dig, at du sætter en portion lemon curd over et vandbad i 15 minutter. Den tykner. Forestil dig nu, at du sætter en tredobbelt portion lemon curd over et vandbad i 15 minutter. Er den tyk nok? Nej, selvfølgelig ikke.
Eksemplerne er akkurat de samme. Ligesom hvis man bager tredobbelt portion af en dej, så skal kagen også bage længere…
Derfor må jeg hellere præcisere, at en stor portion lemon curd skal være over vandbadet i længere tid, før den tykner, end en lille portion.
Naturligvis kan du ikke vide, hvordan en curd skal se ud, hvis du aldrig har lavet én før. Derfor prøvede jeg at filme undervejs i processen. Så du kan se, hvordan den ser ud, når den er “passende” tyk.
Hvis den er for tynd
Du behøver ikke smide din blodappelsincurd ud, hvis den bliver for tynd. Heller ikke selvom du har puttet smør i. Del den i mindre portioner og varm dem op over vandbad igen, indtil de tykner.
Der sker ikke noget ved det. Du må selvfølgelig bare ikke varme din curd så meget op, at æggene koagulerer. Så bliver den grynet. For lidt og for meget, du ved.
Blodappelsiner
I dag har jeg lavet blodappelsincurd. Med nærvær. Hvis du ikke kan få fat i blodappelsiner, kan du sagtens lave den med almindelige appelsiner. Det vil også være lækkert. Jeg var bare heldig at finde blodappelsiner i min lokale Edeka i Berlin i påsken. Dem kan jeg ikke stå for. Og denne gang var de mørkerøde indeni. Jeg ved, at Aldi også har haft blodappelsiner, så måske skal du kigge der…
Når du bruger skrællen på citrusfrugterne, skal du selvfølgelig huske at købe de usprøjtede frugter. Bare for en sikkerheds skyld.
Selvom du får en ret stor skålfuld piskede æg undervejs, så ender du med 3-4 dl. blodappelsincurd til sidst. For massen skal “koge”, til den tykner. Forsigtigt over vandbad.
Lov mig at prøve, om du kan være nærværende, mens du laver blodappelsincurd. Uden telefon. Uden at skulle smøre madpakker med den anden hånd. Du. Skal. Kun. Røre. I. Æggemassen. Punktum. Nyd dine 30 minutters frirum. Hvor du gerne må lade tankerne løbe andre steder hen, men hver gang kan du kærligt (men bestemt) bringe dem tilbage til skålen med curd og koncentrere dig igen. Om at røre.
Blodappelsincurd
- 3-4 blodappelsiner, usprøjtede (eller almindelige appelsiner)
- 3 æg, str. M/L
- 130 g sukker
- 3 tsk. Maizena
- 150 g blødt smør
Vask appelsinerne grundigt, riv skallen fint og pres saften ud af blodappelsinerne. Du skal bruge 2,3 dl. saft. Kog vand til et vandbad.
Pisk æg, sukker og Maizena til en lys og luftig æggesnaps. Det tager ca. 10 minutter. Tilsæt appelsinsaft og -skal, før du sætter skålen over vandbadet og rører kontinuerligt i blandingen. Det tager minimum 20-30 minutter, før massen er tyknet. (Det er vigtigt at understrege, at hvis du laver en større portion end denne, så skal curd’en koge i noget længere tid!) (Og kortere, hvis din portion er mindre.)
Tilsæt smørret lidt efter lidt i små klumper, så det smelter ind i. Smag evt. til med lidt mere blodappelsinsaft. Lad afkøle lidt og hæld det på små Atamon-skyllede glas. Blodappelsincurd kan holde sig op til en måned i køleskabet.
Kan den smøres på dine lækker nybagte scones?? :O*
Helt sikkert – eller på den gulerodsbolle, du spiser til morgenmad i morgen? ;-*