Blodappelsincurd og singletasking – gør det med nærvær!

Jeg er vild med curds af alle slags. I dag er det en blodappelsincurd, som ikke helt endte med den farve, jeg havde forestillet mig, men den smager præcis, som den skal. Mere om den om lidt.

Når du laver noget, gør du det så med nærvær? Er du til stede i nuet? Koncentrerer du dig om det, du er ved? Eller har du gang i tusind andre ting på samme tid? Læser du mails, mens du laver mad? Er du på Facebook og Instagram – samtidig med at du spiser? Tror du, at du kan følge med i filmen, mens du lige tjekker noget på IMDB? Nix! Du kan ikke være to steder på én gang.

Jeg har en nevø, som siger, at “Multitasking er evnen til at fucke to ting op på én gang!” Det er fuldstændig rigtigt! Sig lige ordene en gang til…

Blodappelsincurd eller orangecurd. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Singletasking

Det nye buzz-word er SINGLETASKING! At koncentrere og fordybe sig i én ting ad gangen, så du gør noget færdigt, før du begynder på noget nyt. Du bliver meget bedre til at gøre tingene rigtigt. Du brænder ikke maden på, for du rører rundt i den. Du kommer heller ikke til at sende en mail til en kunde, som i virkeligheden var til en kollega med samme fornavn. Du kommer til at smage på maden, fordi du er til stede, mens du spiser den. (Og når den ikke er brændt på, smager den også bedre.)

Du skulle tage at prøve det! At gøre ting med nærvær. Som nu fx bagværk bagt med nærvær. Det er faktisk ret godt. Når du er til stede i processen, øver du din evne til at fordybe dig i ting, og du bliver meget bedre til det hen ad vejen. Med mindfulness og fordybelse gælder samme regel som i alle andre ting i livet: Øvelse gør mester:-)

Der er opskrifter på mange andre curds på bloggen: Hyldeblomstcurd, lemoncurd, rabarbercurd, hyldebærcurd

Blodappelsincurd eller orangecurd. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Den tredobbelte portion

Jeg får en gang imellem spørgsmålet: “Jeg har lavet tredobbelt portion af din lemoncurd, men den er stadig tynd, selvom den har kogt i de 15 minutter, der står. Er det rigtigt, eller er der en fejl i opskriften?” Nej. Det er ikke rigtigt. Og spørgsmålet er faktisk det, der har ledt mig frem til tankerne om singletasking og at gøre noget med nærvær. For så havde jeg aldrig fået spørgsmålet.

Forestil dig, at du sætter en gryde med en liter vand på en tændt kogeplade i 10 minutter. Den koger. Forestil dig nu, at du sætter en gryde med tre liter vand på en tændt kogeplade i 10 minutter. Koger den? Nej, selvfølgelig ikke.

Forestil dig, at du sætter en portion lemon curd over et vandbad i 15 minutter. Den tykner. Forestil dig nu, at du sætter en tredobbelt portion lemon curd over et vandbad i 15 minutter. Er den tyk nok? Nej, selvfølgelig ikke.

Eksemplerne er akkurat de samme. Ligesom hvis man bager tredobbelt portion af en dej, så skal kagen også bage længere…

Derfor må jeg hellere præcisere, at en stor portion lemon curd skal være over vandbadet i længere tid, før den tykner, end en lille portion.

Naturligvis kan du ikke vide, hvordan en curd skal se ud, hvis du aldrig har lavet én før. Derfor prøvede jeg at filme undervejs i processen. Så du kan se, hvordan den ser ud, når den er “passende” tyk.

Hvis den er for tynd

Du behøver ikke smide din blodappelsincurd ud, hvis den bliver for tynd. Heller ikke selvom du har puttet smør i. Del den i mindre portioner og varm dem op over vandbad igen, indtil de tykner.

Der sker ikke noget ved det. Du må selvfølgelig bare ikke varme din curd så meget op, at æggene koagulerer. Så bliver den grynet. For lidt og for meget, du ved.

Blodappelsincurd eller orangecurd. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Blodappelsiner

I dag har jeg lavet blodappelsincurd. Med nærvær. Hvis du ikke kan få fat i blodappelsiner, kan du sagtens lave den med almindelige appelsiner. Det vil også være lækkert. Jeg var bare heldig at finde blodappelsiner i min lokale Edeka i Berlin i påsken. Dem kan jeg ikke stå for. Og denne gang var de mørkerøde indeni. Jeg ved, at Aldi også har haft blodappelsiner, så måske skal du kigge der…

Når du bruger skrællen på citrusfrugterne, skal du selvfølgelig huske at købe de usprøjtede frugter. Bare for en sikkerheds skyld.

Selvom du får en ret stor skålfuld piskede æg undervejs, så ender du med 3-4 dl. blodappelsincurd til sidst. For massen skal “koge”, til den tykner. Forsigtigt over vandbad.

Lov mig at prøve, om du kan være nærværende, mens du laver blodappelsincurd. Uden telefon. Uden at skulle smøre madpakker med den anden hånd. Du. Skal. Kun. Røre. I. Æggemassen. Punktum. Nyd dine 30 minutters frirum. Hvor du gerne må lade tankerne løbe andre steder hen, men hver gang kan du kærligt (men bestemt) bringe dem tilbage til skålen med curd og koncentrere dig igen. Om at røre.

Blodappelsincurd

  • 3-4 blodappelsiner, usprøjtede (eller almindelige appelsiner)
  • 3 æg, str. M/L
  • 130 g sukker
  • 3 tsk. Maizena
  • 150 g blødt smør

Vask appelsinerne grundigt, riv skallen fint og pres saften ud af blodappelsinerne. Du skal bruge 2,3 dl. saft. Kog vand til et vandbad.

Blodappelsincurd eller orangecurd. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Pisk æg, sukker og Maizena til en lys og luftig æggesnaps. Det tager ca. 10 minutter. Tilsæt appelsinsaft og -skal, før du sætter skålen over vandbadet og rører kontinuerligt i blandingen. Det tager minimum 20-30 minutter, før massen er tyknet. (Det er vigtigt at understrege, at hvis du laver en større portion end denne, så skal curd’en koge i noget længere tid!) (Og kortere, hvis din portion er mindre.)

Tilsæt smørret lidt efter lidt i små klumper, så det smelter ind i. Smag evt. til med lidt mere blodappelsinsaft. Lad afkøle lidt og hæld det på små Atamon-skyllede glas. Blodappelsincurd kan holde sig op til en måned i køleskabet.

Blodappelsincurd eller orangecurd. En opskrift fra Bagvrk.dk.

2 Replies to “Blodappelsincurd og singletasking – gør det med nærvær!”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *