5 ingredienser – en boganmeldelse

(Anmeldereksemplar) Alle kender Jamie Oliver. TV-kokken, kogebogsskribenten og grej-udvikleren. Sidste år udgav han kogebogen ‘5 ingredienser’. Ingen tvivl om, at Jamie Oliver har haft stor indflydelse på vores tilgang til mad og opskrifter de sidste mange år. Han har i hvert fald ændret min families måde at lave mad på fra hans første kogebog “Det’ bare mad”. Det behøvede ikke være så svært at lave mad, og man må gerne improvisere – og få fedtede fingre, når man fx skulle knuse cherrytomater med de bare hænder for at lave den lækreste tomatsalat.

‘5 ingredienser – Nem & hurtig mad’ af Jamie Oliver er udgivet på forlaget Lindhardt & Ringhof og koster vejl. kr. 299,95. Bogen udkom den 27. december 2017.

5 ingredienser - en boganmeldelse på Bagvrk.dk.

Jamie gør det igen. Denne gang med en kogebog på 320 sider, som udelukkende består af retter med 5 ingredienser, hvor mange af retterne kan laves på under 30 minutter. Der er ingen undskyldning for ikke at spise ordentlig og lækker mad. Det er stort set lige så hurtigt at lave rigtig mad, som det er at klippe folien af en frysepizza og varme den.

5 ingredienser er måske så meget sagt, for det forventes, at du har følgende basisingredienser: Olivenolie til stegning, ekstra-jomfruolivenolie til dressinger, rødvinseddike, havsalt og friskkværnet peber. Men udover det er der kun fem ingredienser på listen til hver ret.

Layoutet og stemningen

Bogens layout og design er ret nøgent. Måske endda lidt for bart og minimalistisk for min smag. Der er ingen stylede madbilleder, hvor du føler mundvandet løbe ned ad hagen, mens du misunder borddækningen og mærker, hvordan det ville være at sidde der selv. Der er billeder af alle retter, som de tager sig ud, når de er lavet efter opskriften. I et fad med brændte kanter, der lige er taget ud af ovnen. Eller på en tallerken, som er klar til at blive serveret. Baggrunden er en hvid marmorplade, ligesom også alle ingredienser er vist og fotograferet – på den samme marmorplade i det samme lys. Skal man kalde det homogent og enkelt, eller skal man kalde det ensformigt og kedeligt?

Jeg er i tvivl, om jeg kan li’ det helt enkle, for jeg er mest til de smukke madbilleder med masser af stemning. Men som begynder- eller grundkogebog er den lige i øjet. Min gamle “God mad – let at lave” har heller ikke stemningsfulde billeder. Billederne viser maden og er nemme at forholde sig til som begynder.

Bogens fotograf er David Loftus. En af Englands bedste madfotografer, så det er ikke fordi han ikke kan tage lækre, stemningsfulde billeder. Det er et bevidst valg, at bogen skal være enkel. Bagerst i bogen takker Jamie Oliver fotografen for at “træde ud af sin comfort zone og arbejde med studiolyssætning på den her bog”. Det har nok ikke været en nem opgave;-)

5 ingredienser - en boganmeldelse på Bagvrk.dk.

Rejesuppen

Vi startede med at smage den krydrede rejesuppe fra ‘5 ingredienser’. Det var min mand, som lavede den. Jeg havde faktisk lagt bogen lidt væk på en hylde, fordi jeg ikke blev så inspireret, som jeg havde håbet på. I Jamies tidligere kogebøger fortæller han historier. Om mennesker han har mødt på sin vej. I Italien, i de amerikanske sydstater, sine venner og sin familie.

Min mand, Morten havde set et program i TV, hvor Jamie Oliver netop havde lavet denne rejesuppe og sagt, at det var den allerbedste suppe! Morten spurgte, om der ikke var noget med, at vi havde den kogebog liggende? Jo, det havde vi. Og det tog vitterligt kun 20 minutter at lave suppen.

Med tre reje-skeptiske unge mennesker i husstanden kan man sige, at det var et sats at lave en rejesuppe. Men alle tre spiste suppen. “Man kan jo slet ikke smage, at der er rejer i.” Suppen var en krydret suppe med et asiatisk strejf og mætter fint. Men desværre fik jeg ikke taget billeder på serveringstidspunktet, og dagen efter var resterne af suppen ikke så fotogen, som da den var frisk.

5 ingredienser - en boganmeldelse på Bagvrk.dk.

Hvad synes jeg?

Jeg kiggede i kogebogen igen. Når jeg kigger nærmere på billederne, tiltaler det mig, at der ikke er noget overflødigt. Der er ikke flere ingredienser på billederne, end der er i opskriften. Kogebogen vokser på mig. Det er stadig ikke en kogebog, jeg inspireres af, når jeg kigger i den. Jeg kan ikke bladre den igennem og tænke: Hvad har jeg lyst til i dag…?”

Til gengæld er den helt genial, hvis man har en ingrediens, man ikke ved, hvad man skal stille op med. Bagerst i bogen finder man registeret. Her kan man fx slå op under ‘Ris’, og så står der de opskrifter, hvor ris indgår som en af de fem ingredienser. (I dette tilfælde drejer det sig om 10 retter.) Der er naturligvis sidehenvisning, og det er markeret, om retten er en vegetarret eller ikke. Dét er smart:-)

Ville jeg selv have købt kogebogen? Både ja og nej. Hvis det var til mig selv, og jeg ikke var fan af Jamie, ville jeg ikke have købt bogen, fordi den meget stramme og nøgterne stil styrer for meget i forhold til, hvad der tænder mig i en kogebog.

Hvis det var til en af mine sønner, havde jeg gerne gjort det. Netop pga. bogens evne til at agere grundkogebog og leksikon, hvor det er nemt at finde en opskrift, man kan bruge ud fra de ingredienser, man står med.

Jeg forestiller mig, at det må have været en til tider svær opgave for Jamie selv at skulle nøjes med de 5 ingredienser.

5 ingredienser - en boganmeldelse på Bagvrk.dk.

Opskriften fra ‘5 ingredienser’

Jeg valgte at lave rosmarinkyllingen fra bogen. Opskriften er til to personer, og den er fotograferet i et ovnfast fad, hvor kanten på kartoflerne er sprød og skindet på kyllingen ligeså. Derudover har der ikke stået en kok og råbt “KANT!” på serveringstidspunktet, for der er brunede fedtstænk på fadets kant. Altså, det nærmeste jeg kommer et stemningsbillede i bogen;-)

Det eneste, jeg ændrede i forhold til opskriften, var, at jeg skruede ovnen op til 200° og også gav kyllingen en tur under grillen til sidst for at få det sprøde skind. (Ellers har Jamie måske brugt varmluft i ovnen og glemt at skrive det.)

5 ingredienser – og alligevel kommer der et dejligt, smagfuldt måltid ud af det.

5 ingredienser - en boganmeldelse på Bagvrk.dk.

Rosmarinkylling, 4 personer

  • 800 g kartofler med skræl
  • 4 kyllingelår med over- og underlår
  • 12 fed hvidløg
  • 4 kviste rosmarin
  • 1 usprøjtet citron

Udover disse 5 ingredienser skal du bruge

  • 1 spsk. olivenolie
  • Havsalt
  • Friskkværnet peber
  • 1 tsk. olivenolie

Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft).

Vask kartoflerne grundigt og skær dem i skiver på ca. 4 mm (jeg brugte min foodprocessor, men du kan sagtens bruge en skarp kniv). Tryk de upillede hvidløgsfed med den flade side af en tung kniv, så de åbner sig.

Put kartoflerne i et stort, ovnfast fad eller ovnens bradepande sammen med kyllingen, hvidløg, en spsk. olivenolie, salt og peber og vend det hele godt rundt.

Læg kyllingestykkerne på ovnens rist med skindsiden opad. Bred kartofler og hvidløg ud i fadet i et jævnt lag. Sæt risten med kyllingelårene ovenover fadet/bradepanden og sæt det hele i ovnen i 40 minutter.

Skyl rosmarinkvistene, dup dem tørre og træk nålene af. Vask citronen, skræl den med en tyndskræller eller et juliennejern. Pres saften af citronen.

Vend kartoflerne rundt i saften i fadet og læg kyllingen direkte ovenpå kartoflerne. Bland rosmarin, citronskal og den sidste teskefuld olivenolie i en lille skål og fordel det over fadet. Dryp citronsaften henover.

5 ingredienser - en boganmeldelse på Bagvrk.dk.

Stil fadet med kartofler og kylling tilbage i ovnen i ca. 10 minutter, indtil kyllingen er mør, og skindet er sprødt. Giv det evt. en tur under ovngrillen.

Serveres direkte af fadet, evt. med en tomatsalat til.

PS:

Alle billeder i denne boganmeldelse er mine egne. Billederne er taget i forbindelse med boganmeldelsen og afprøvningen af opskriften. De har derfor intet med billederne i bogen at gøre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *