Texmex Carnita taco – svinekam kogt i cola

Jeg håber, der bliver rester efter aftensmaden i dag, som står på Carnita Taco. Vi er tre hjemme til aftensmad, og godt nok er det texmex, men jeg har kogt 2 kg kød, så jeg tror, det slår til. Resterne skal bruges til fyld i pirogger. På den måde forener man russisk bagværk med sydstats kød.

Carnita betyder “lille kød”. Det er en krydret form for trevlet kød, en slags pulled pork, som har kogt mindst to timer i rød Coca-Cola. Fuld sukker på colaen, masser af hvidløg og peber. Når man lægger det i en tortilla pandekage sammen med en frisk mango-chili-salat, guacamole, lidt majs og tomater, behøver jeg ikke hverken tequila (som jeg i øvrigt er allergisk overfor) eller høj solskin. Selvom det med solskinnet havde været rart…

Texmex Carnita Taco

Opskriften er fra Jonas Crambys kogebog ‘Texmex fra bunden’, som jeg klart vil anbefale dig at købe, hvis du falder over den. Billederne understreger på fornem vis bogens stemning, og jeg får lyst til at grille og spise udenfor hver eneste aften sommeren igennem.

Carnita taco er en af de retter, der står og passer sig selv på komfuret, mens du laver noget andet. Du skal kun holde øje med, at der er cola nok i, så det ikke koger tør. Du får opskriften på både kød og mango-chili-salat. Guacamoleopskriften finder du her, resten er lige ud af landevejen.

Du kan sagtens lave en større portion af krydderiblandingen. Den kan holde sig længe i et tætlukket glas, og du kan bruge den som krydderi på alt stegt og grillet kød. Hvis du får lavet for meget kød, kan du sagtens fryse resten ned i passende portioner og tø det op til en nem aftensmad.

Texmex Carnita Taco

Portionen på denne texmex ret passer til 4-6 personer.

Texmex Carnita taco

Krydderiblanding

  • 3 spsk. stødt paprika
  • 1 tsk. cayennepeber
  • 1 tsk. hvid peber
  • 1 spsk. sort peber
  • 1 spsk. hvidløgspulver
  • 1 spsk. tørret oregano
  • 1 spsk. spidskommen
  • 1 spsk. fint salt

Carnita taco

  • 1 kg. svinekam uden svær og ben
  • 2-3 spsk. krydderiblanding som ovenfor
  • Saft af 1 lime
  • Saft af 1 appelsin
  • 1 spsk. kinesisk soja
  • 5 fed hvidløg
  • Olivenolie
  • ca. ½ liter Coca-Cola (light duer ikke!)

Mango-chili-salat

  • 2 mangofrugter
  • ½ rødløg
  • 1 lille håndfuld koriander
  • 2 spsk. limesaft
  • ½ frisk habanero eller en anden rød chili
  • ½ tsk. fint salt

Derudover behøver du tortillas, tomater i både, majskerner fra dåse og guacamole.

Start med at blande alle krydderierne til krydderiblandingen.

Texmex Carnita Taco

Skær kødet i små tern og læg det i en skål. Gnid kødet godt med krydderiblandingen. Pres saften af lime og appelsin og hæld det over sammen med sojaen. Hak hvidløget fint, bland det hele og lad det trække mindst en time i køleskab, men gerne til næste dag.

Hæld marinaden fra kødet, men gem den til senere. Brun kødet i en tykbundet gryde i lidt olie. Når kødet har skiftet farve, hælder du marinaden over og hælder så meget cola ved, at det dækker kødet. Lad det simre i mindst 2 timer under låg. Hæld mere cola ved, hvis det er ved at koge tør.

Texmex Carnita Taco

Tag låget af gryden og lad det koge i endnu en halv time, så du koger kød og sauce ind til en tyk, lidt klæbrig masse, som nemt lader sig skille ad i små trevler som pulled pork.

Texmex Mango-chili-salat

Server din Carnita sammen med mango-chili-salaten, som du laver, mens kødet koger:

Skræl og udsten mangofrugterne. Skær alle ingredienserne i fine tern, bland det og lad det det trække i køleskabet i mindst en time.

Habanero er djævelsk stærk, så prøv dig lidt frem, hvor meget der skal i. Brug evt. en anden rød chili, som er mildere.

Texmex

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *