En svesketærte som en påskehare

Okay, det her lyder lidt mærkeligt… Det indrømmer jeg blankt. Jeg stillede mig selv spørgsmålet, om man kunne lave et hare- eller kaninhoved af en dejroulade? Jeg ville ikke bage det af kanelsnegle, det ville være for nemt. Jeg havde et glas bagefast sveskemos i skuffen og ville gerne kombinere det med noget andet, så det ikke bare blev en svesketærte.

Svesketærte som påskeharer

Hvis du siger svesketærte til mig, tænker jeg straks på Bjørnebandit nr. 167-176. Han er den eneste bjørnebandit, som ikke har det mindste imod at blive sat bag tremmer. Han er også den eneste, som fuldstændig mister fokus på forbrydelsen, de er midt i at begå, hvis han kan dufte svesker… Men en tærte behøver ikke være en klassisk Bedstemor And tærte. Mørdej kan bruges til uendeligt meget andet lækkert bagværk. Fx. de Kærestebreve, jeg bagte til Valentinsdag.

Altså, en mørdejsroulade med sveskemos, formet som en hare. Men hæng på, så ser du lyset om et øjeblik;-) Du kan sagtens lave dem med en anden marmelade, hvis du ikke er til svesker. Bare den er bagefast, så den ikke løber ud i hele ovnen. Jeg har brugt den bagefaste sveskemos fra Fynbo. Der bliver ca. 20 påskeharer af opskriften.

En svesketærte som en påskehare

  • 350 g mel
  • 85 g sukker
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 200 g smør
  • ½ dl. creme fraiche 18%
  • ½ dl. koldt vand
  • ca. 300 g Fynbo bagefast sveskemos
  • Sammenpisket æg til pensling
  • Krymmelhjerter
  • Glasur af lidt æggehvide og flormelis

Creme fraiche og vand piskes godt sammen i en skål. Bland mel, sukker og vanillesukker i foodprocessoren. Tilsæt smørret i små tern og kør, til det er hakket til en grynet konsistens. Tilsæt halvdelen af creme fraiche-vandet og bland godt. Gentag med resten af blandingen. Hvis du ikke kan samle dejen, tilsættes en smule mere vand.

Læg dejen i en frysepose og i køleskabet i minimum en halv time. Rul dejen ud på et meldrysset bord til en rektangel på ca. 32×50 cm. Smør sveskemosen ud i et jævnt, tyndt lag på dejen.

Svesketærte som påskeharer

Del dejen i to, så du har et kvadrat på 32×32 cm og et rektangel på 18×32 cm. Kvadratet rulles til en roulade (hovedet), mens rektanglen foldes til midten (på den lange led) med de to sider, og derefter foldes på midten (ørerne). Læg dejen i køleskabet igen i 30 minutter, så den bliver fast og nemmere at skære.

Svesketærte som påskeharer

Skær enden af rouladen og skær den i ca. 20 pæne skiver. Fordel dem på to bageplader med bagepapir. Skær enden af den foldede øre-dej og skær ligeledes denne i 20 skiver. Du skærer lettest med en meget skarp kniv, som du “saver” frem og tilbage med, så du ikke klemmer rouladen sammen.

Dyp enden af ørerne i det sammenpiskede æg og sæt dem fast ved enden af rouladen på alle hoved-skiverne. Pensl sveskeharerne med sammenpisket æg. Læg et krymmelhjerte (vendt på hovedet) som snude.

Svesketærte som påskeharer

Jeg lagde sukkerkugler på som øjne, men det viste sig at være en dårlig idé, fordi de smeltede i ovnen. Vent med at lave øjne, til harerne er bagt.

I køleskabet igen

Sæt de færdige harer i køleskabet i en halv times tid, mens du varmer ovnen op til 180° (alm. ovn, ikke varmluft). På den måde bevarer de bedst formen i ovnen, når du bager dem.

Bag harerne midt i ovnen i ca. 23 minutter, til de er gyldne. Flyt dem over på en bagerist med det samme ved hjælp af en paletkniv, så du undgår, at den sveskemos, som blev smurt på bagepapiret, da du lavede harerne, klistrer sig fast i kanten af dem. Lad harerne køle helt af.

Svesketærte som påskeharer

Dekorer nu din svesketærte som påskeharer med en fast glasur af æggehvide og flormelis. Kagerne kan sagtens holde sig et par dage i en tætlukket kagedåse, men kan evt. lunes kort før servering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *