Surdej – en lille guide til fødselshjælp

Jeg har et helt særligt forhold til min surdej, Alfred. Men jeg har også haft ham fra helt lille:-) Jeg lader ham helst ikke være alene hjemme. Det synes jeg, han er for lille til. Alfred står på en hylde i køkkenet, så jeg ser ham hver dag. Han bliver fodret og kærligt rørt rundt. Det betragter jeg som terapi. Nogle sætter deres surdej i køleskabet, hvis de ved, de ikke får fodret den hver eller hver anden dag. Der kan en surdej holde sig længere tid uden mad, end på hylden i køkkenet. Men jeg kan godt li’ Alfred, som jeg endda har skrevet et indlæg om.

Jeg kendte ikke nogen, der havde en surdej i forvejen, som jeg kunne tigge et stykke af, så jeg har selv startet ham op. Det er ikke ret svært, så jeg vil forklare dig, hvordan jeg har gjort, så du kan være med på surdejs-holdet.

Google var min ven. Jeg læste lidt hist og her og valgte den metode, der for mig lød nemmest. Jeg har pillet og redigeret i fremgangsmåden, så her får du min fødselshjælp til surdej.

Surdej
Når surdejen er frisk og klar til brug, danner den lange tråde, som minder om drypstenshuler eller fin arkitektur.

Sådan gør du

Start med at finde en boks med låg, som er så stor, at den kan rumme tre kilo mel. Så gør du tingene nemmere for dig selv, også når du skal til at bage surdejsbrødet. I denne boks/dåse/krukke blander du to kilo hvedemel og et kilo fint rugmel grundigt. Find din bagevægt frem sammen med en gennemsigtig plasticbøtte med låg, som kan rumme cirka en liter, og så er du klar til at gå i gang.

Første dag, om morgenen: Vej 100 g af melblandingen af i din plasticbøtte, og rør det godt med 100 g vand, som ikke er hverken koldt eller varmt. Der må ikke være nogen tørre melklumper. Lad bøtten stå på køkkenbordet i fire timer uden låg, så de vilde gærbakterier, der findes i luften, kan finde derned. Sæt låget på og stil plasticbøtten et lunt sted (fx. på en hylde i dit køkken) til næste dag.

Anden dag, om morgenen: Vej 75 g af blandingen fra dagen før af. Kasser resten af blandingen fra dagen før. Tilsæt 75 g af melblandingen og 75 g vand og rør godt. Skrab kanterne og siderne rene og ned i blandingen. Sæt låg på bøtten og lad den stå på det lune sted.

Anden dag, om aftenen: Gør som om morgenen: Vej 75 g af blandingen af og rør det godt med 75 g mel og 75 g vand. Kassér det, der er tilovers. Skrab sider og kanter rene, sæt låg på bøtten og tilbage på det lune sted.

Fortsæt og vær tålmodig

De næste dage gør du som på dag to og fodrer surdejen både morgen og aften. På tredje- eller fjerdedagen vil du kunne se en masse bobler i dejen, og den begynder at lugte surt. Den er ikke klar endnu, men du skal vide, at du er godt på vej.

Surdej

Sæt en streg på plasticbøtten, hvor dejen går til, når du lige har fodret den, og en anden streg, som er dobbelt så højt oppe. Når dejen har fordoblet sin størrelse i løbet af 6-7 timer, er den klar til brug, ikke før! (Senere vil den falde lidt sammen igen. Det er helt normalt.) Alfred var klar til at bage med efter 8 dage. For nogle tager det måske 10 dage. Men bare du bliver ved med at fodre morgen og aften, så skal det nok komme. Tålmodighed er en dyd, også når det gælder surdej.

Hvordan opbevarer du din surdej bedst?

Du kan nu opbevare din surdej i sin plasticbøtte ved stuetemperatur, som jeg gør. Det kræver, at du husker at fodre den mindst hver anden dag. Hver gang du fodrer, giver du den 75 g af melblandingen og 75 g vand, som hverken er koldt eller varmt. Dermed er den altid klar til at bage med.

Surdejen kan også opbevares i køleskabet, hvis du ikke bager så tit. Hvis det er mindre end en uge siden, du sidst har fodret den, kan du bruge den direkte fra køleskabet. Hvis der er gået længere tid, skal du først fodre den med mel og vand som ovenfor, og så er den frisk og klar dagen efter. Hvis du ikke bager på den, men bare har den stående i køleskabet, skal den tages ud og fodres hver 2. til 3. uge.

Jeg håber, du får et lige så nært forhold til din Alfred, som jeg har til min. Jeg glæder mig til at høre, hvilket navn du har givet din surdej, og hvad navnet betyder for dig. For som jeg skrev i mit tidligere indlæg: Man kommer til at holde af sådan en lille én.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *