Rødbedebrød – oplagt til “Pinktober”

Oktober har traditionen tro haft fokus på brystkræft. Den lyserøde sløjfe, BH’erne og de mange pink skilte i butikkerne har gjort deres til at fremme vores opmærksomhed på den lyserøde måned, Pinktober.

Rødbedebrød

Men hvorfor nøjes med at omgive os med lyserøde ting? Hvorfor ikke spise flere af dem? Foruden at indeholde en masse vigtige vitaminer, har rødbeder mange andre gode egenskaber, som dog er nemmest at optage fra de rå rødbeder. Men lidt har også ret, ikke?

  • Rødbeder kan forebygge blodmangel, da de er jernholdige og hjælper kroppen med at optage jern bedre.
  • Rødbeder kan forebygge kræft, da de indeholder farvestoffet Betanin, som har vist sig effektivt i behandling af lever- og hudkræft.
  • Rødbeder bidrager til at sænke blodtrykket og forebygge hjerte-/karsygdomme.
  • Rødbeder stimulerer fordøjelsessystemet, har et højt fiberindhold og et lavt kalorieindhold.
  • Rødbeder kan udskyde ældningsprocessen, da de indeholder antioxidanter og phenolforbindelser. Rødbedens anti-inflammatioriske egenskaber bremser tegn på ældning og forhindrer aldersrelaterede sygdomme.
  • Rødbeder forbedrer din udholdenhed under træning. De reducerer kroppens forbrug af ilt og nitraten hjælper med at transportere ilt rundt i kroppen.

(Kilde: Fitnessliv)

Altså, der er ingen undskyldning, du skal bare i gang med at bage! Opskriften stammer fra Amos Den store bagebog nr. 3 med et par enkelte modifikationer. Jeg har bl.a. fintrevet rødbederne, så de afgiver mere farve til dejen. Det bliver pink som modellervoks på ydersiden! Rødbedebrød er virkelig lækkert som tilbehør til supper, men kan også bages som sandwichboller, hvis man har lyst.

Rødbedebrød

  • 600 g hvedemel
  • 25 g gær
  • 1¼ dl lunkent vand
  • ½ øl (Jeg brugte en Odense Classic)
  • 2 tsk. honning
  • 150 g skrællet, fintrevet rødbede
  • 25 g salt
  • 1 spsk. frisk timian
  • 2 spsk. olie

Til pensling: Vand – og der drysses med timian og lidt havsalt.

Ingredienser - Rødbedebrød

Opløs gæren i lunkent vand og tilsæt øl, honning, rødbede, salt, timian, olie og hvedemel.

Ælt det sammen til en smidig dej og lad den hæve, lunt og tildækket i en times tid.

Ælt dejen igennem og form to runde brød, som lægges på en bageplade og hæver ca. 30 min. Brødene pensles med vand og drysses med timian og havsalt.

Bages ca. 25 min. i en forvarmet ovn ved 200°. (Hvis du i stedet bager boller, bliver der 12 stk., som skal bage i 10-12 minutter ved 220°.)

Rødbedebrød

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *