Risalamandelagkage – en konkurrent til æbleskiverne?

Risalamandelagkage

Vi havde besøg af svigerfamilien til gløgg og æbleskiver for 15. gang. En fast tradition i starten af december. Æbleskiverne er altid hjemmelavede – og gløggen naturligvis også. Jeg tilstår, at jeg ikke gider bage æbleskiver, men jeg gør det altid alligevel, fordi de nu engang smager bedst, når de er hjemmebagte;-) Jeg synes, det er sygt kedeligt at stå der i timevis, nu når der bages af 3½ liter kærnemælk og 2 kg mel…

Derfor skulle repertoiret udvides med en lagkage, så der også var noget at udfordre mine kreative hjerneceller med. Annemette Voss lavede en risalamandelagkage i Den Store Julebagedyst, så valget faldt på en version af den. (Se Annemettes opskrift her.) Dog uden smørcreme og vinterlandskab, for smørcreme er ikke populært herhjemme.

Hvad er det for en kage?

Kagen består af lyse lagkagebunde med mandelmel, kirsebærsauce-gele og risalamandemousse, og smager virkelig af juleaften. Hos os blev den toppet med et lag glaze (eller faktisk to), fik en marcipankant, toppe af vanilleflødemousse med lidt maraschino-sirup og små lyserøde hjerter støbt af hvid chokolade og maraschino-sirup.

Risalamandelagkage

I bogen Kagemagi, er der flere opskrifter med glaze, hvor der i opskriften står, der skal tilsættes mirrorglaze, som ikke forefindes i mit køkken, fordi jeg plejer at bruge Sunes opskrift fra Den store bagedyst 2016. Men i opskriften står også, at mirrorglazen kan erstattes af 1½ blad husblas. – Det er nu ikke helt korrekt, for selvom glazen stivnede, som den skulle, blev den ingenlunde så blank som Sunes. Jeg havde heldigvis tid til at rette op på miseren og lægge et ekstra lag glaze, som blev lige så blankt, som det plejer:-)

Lagkagen endte med at veje over 4 kilo(!), men skulle også række til 24 personer. Smuk, enkel, og vi slap for diskussioner om, hvem der havde fået mandlen, for hver lille top var pyntet med hele mandler og en strimmel maraschinokirsebær.

Jeg slipper nok ikke for at stå ved samlebåndet og bage æbleskiver næste år. Men jeg kunne sagtens have nøjedes med lagkagen, for den havde trukket lige præcis længe nok til, at den var helt perfekt:-)

Rester af en risalamandelagkage er dog ikke nær så godt til morgenmad, som risalamande er 1. juledag. Der findes ikke noget bedre, gør der? (Det skulle da lige være rester af gløggen, for det blev der nemlig rester af i går:-))

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *