Ratatouille – på den pæne måde

Jeg har fået mig en ny bedste ven i mors dags gave. Mest fordi den gamle ven ikke kunne mere, som du kan læse om i mit indlæg om rabarbercurd. Ganske vist en lidt tidlig mors dags gave, men det er næsten ikke til at undvære sådan en ven. Jeg taler naturligvis om min foodprocessor:-) Valget faldt på en Magimix CS 5200 XL (købt på tilbud) i sort, så den passer til min Kitchen Aid røremaskine, som den deler bord med. I skal nok få en mere udførlig beskrivelse af den, når jeg har haft lejlighed til at teste den for alvor. Den første opgave, min Magimix blev sat på, var at snitte grønsager til ratatouille.

Ratatouille

Kan man spise ratatouille uden at tænke på den kræsne madanmelder, Anton Ego, som skriver sine anmeldelser i et kisteformet rum og minder om vampyren Nosferatu, men som henført nyder rotten Remy’s version af retten ratatouille og drømmer sig tilbage til sin mors køkken? Måske. Men kun hvis man ikke har set Disney filmen. – Og vi så den igen, efter vi havde spist ratatouille:-)

Ja, ja, tænker du. Det er fint med hende Lene, der. Hun skal altid gøre så meget ud af at lægge maden dekorativt og fint, det har jeg slet ikke tid til. Nej, er mit svar. Det kan godt være. Men denne gang giver det faktisk mening. Ved at skære alle skiverne i lige tykke skiver, som man kan gøre med en foodprocessor eller på et mandolinjern, stable dem og sætte alle skiverne lodret ned i tomatsaucen, sørger du faktisk for, at alle skiverne har kontakt til saucen, alle skiver bliver færdige på samme tid og hele fadet smager af det samme. Og ja, det ser pænt ud:-)

Ratatouille

Det tager ikke meget længere tid at gøre det på min måde, end hvis du bare havde hældt dem ned i fadet og blandet dem rundt. Jeg snittede alle skiverne i samme skål, hældte dem ud på køkkenbordet og kunne hurtigt tage skiverne i rækkefølge: Aubergine, tomat, squash, peberfrugt og lægge dem i stabler på et skærebræt, mens saucen passede sig selv i gryden. Du skal alligevel vente, mens saucen koger ind.

Prøv det! Det smager forrygende. Jeg lavede min ratatouille i et ildfast fad, som måler 16×27 cm. Sammen med et par skiver godt brød er der tilbehør til 4-6 personer.

Ratatouille

Ratatouille

Tomatsauce

  • 1 løg
  • 3 fed hvidløg
  • Tre spsk. langtidsbagte tomater (må gerne være købte semidried)
  • Lidt olivenolie
  • En dåse hakkede tomater
  • 1 tsk. timian
  • Salt og peber

Grønsager

  • 1 aubergine
  • 5-6 tomater
  • 1 grøn squash
  • 1 lang snackpeber, helst gul

Start med saucen: Hak løg og hvidløg fint sammen med de langtidsbagte tomater (evt. blendes de). Varm olien op og svits løg og tomater i et par minutter. Tilsæt de hakkede tomater og krydderier og lad saucen koge ind i ca. 20 minutter. Smag saucen til.

Rengør de hele grønsager og snit dem i 4 mm tykke skiver, nemmest i foodprocessor eller på mandolinjern, men de kan sagtens snittes i hånden. Hæld alle skiverne ud på køkkenbordet og saml dem i små stakke: En skive aubergine, en skive tomat, en skive squash og en skive snackpeber.

Ratatouille

Smør et ildfast fad ca. 16×27 cm med smør og fordel tomatsaucen i bunden. Stil de små stakke med grønsagsskiver lodret i fadet, tæt op ad hinanden.

Sæt fadet i en kold ovn. Indstil temperaturen på 180° (alm. ovn) og bag din ratatouille i ca. 45 minutter, til grønsagerne er møre.

Ratatouille er alsidig og smager dejligt til kylling, fisk eller en god bøf. Eller helt alene, uden noget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *