Pottebrød med pesto

Fråds er en af de syv dødssynder, men nogle gange er det befriende at gøre det alligevel. Jeg har fået lov at frådse lidt med pesto i dette pottebrød. Når man blander pesto i en dej, bliver den blød og får selvfølgelig farve alt efter, hvilken pesto man bruger. Pottebrød bages i en uglaseret urtepotte i ovnen. Man kan også bage det i bål, men jeg sprang over, hvor gærdet var lavest, og det blev også rigtig godt.

Pottebrød

Før du bruger dine (nye, rene) urtepotter, skal de brændes af i ovnen, så der ikke er nogen urenheder tilbage i leret. Smør de rene, tørre potter med lidt olie indvendig og sæt dem ind i en 225° varm ovn i en halv times tid. De vil ryge, men det er olien og urenhederne, der bliver brændt af. Lad dem køle af i ovnen, og de er klar til brug.

Jeg har brugt en peberfrugtpesto med chili til de røde brød på billederne, men du kan i princippet bruge en hvilken som helst pesto. Du kan også prøve at bage dem med denne skvalderkålpesto.

Jeg har naturligvis testet, hvordan man nemmest får brødet til at slippe urtepotten igen. Der var fire muligheder: Foret med bagepapir, foret med vådt bagepapir, penslet med smør eller penslet med olie. Smør og olie gav samme resultat og er det, jeg syntes bedst om. Bagepapiret var selvfølgelig nemmest at få ud af potten, men til gengæld gav det nogle “grimme” striber efter folderne på papiret. Jeg kunne bedst li’ smør eller olie.

Pottebrød

Pottebrød kan bruges som kuvertbrød, hvor der står en urtepotte ved hver plads. Det kan bruges som madbrød, til suppe, til tapas, til salater. Det er kun din fantasi, der sætter grænser. Mine urtepotter har en indvendig diameter foroven på 10 cm. Der bliver fire pottebrød af opskriften.

Pottebrød med pesto

  • 0,8 dl. lunkent vand
  • 10 g gær
  • ½ tsk. salt
  • 1 spsk. olivenolie
  • 100 g pesto
  • 270 g mel
  • Lidt olivenolie og chiliflager

Læg urtepotterne i koldt vand i minimum en halv time.

Smuldr og rør gæren ud i det håndvarme vand. Bland salt, olivenolie og pesto i, før du tilsætter melet ad et par omgange. Ælt, til du har en blød og smidig dej. Dæk skålen til og sæt dejen til hævning et lunt sted i 40 minutter.

Pensl de afdryppede urtepotter indeni med smør eller olie.

Ælt dejen kort igennem på et meldrysset bord. Del dejen i fire og tril dem til boller. Læg en bolle ned i hver urtepotte og tryk den godt ned, så der ikke opstår luftlommer i brødet.

Pottebrød

Stil dine pottebrød til hævning igen, tildækket og et lunt sted. Lad dem hæve ca. 30 minutter, til de når op over kanten af urtepotterne. Imens varmer du ovnen op til 200°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)

Pottebrødene stilles på en bageplade, pensles med olie og drysses med chiliflager. De bages midt i ovnen i 20-22 minutter.

Pottebrød

Lad brød og urtepotter køle af, før du frigør dem fra potterne. Tryk op nedefra gennem hullet i bunden af potten, og skær evt. med en smal, skarp kniv langs kanten, hvis dine pottebrød sidder lidt fast.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *