Portvinsgløgg – den ultimative juleopskrift

Jeg eeeelsker gløgg:-) Den skal være sød, lidt stærk og fyldt med krydderier. Desværre får man alt for sjældent hjemmelavet gløgg. Men det gør man hos os. Jeg kunne drikke gløgg meget oftere, men måske smager det allerbedst, når man kun får det få gange om året?

Gløgg

Jeg har altid været vild med den varme gløgg. Som barn fik jeg opskriften på alkoholfri gløgg af en af mine veninder, Berit. Jeg drak børnegløggen helt indtil jeg blev voksen og lærte at drikke rødvin. “Børnegløggen” må også gerne serveres for gravide eller chauffører;-)

Jeg har også lavet en hvid gløgg, som skal serveres kold, og som vi brugte som velkomstdrink juleaften. Den vakte stor jubel

Jeg plejer at blande gløggen lidt slat til en slat. Som min mor ville have sagt, skal der “passende” i af hver. I år har jeg rent faktisk skrevet opskriften ned, og den vil jeg dele med jer her:

Portvinsgløgg

  • 1 flaske portvin
  • 3 flasker rødvin
  • 3½ dl. brun farin
  • 3 kanelstænger
  • 3 spsk. hele nelliker
  • 2 spsk. hele kardemommekapsler
  • 3 stjerneanis
  • Saft af 3 citroner
  • Fyld: Mandelsplitter og rosiner

Ingredienser - Gløgg

Hæld alt undtagen fyldet i en gryde dagen før og lad det trække under låg minimum 3-4 timer, men helst natten over, så smagen trækkes ud af krydderierne.

Bring det til kogepunktet (men lad det aldrig koge!). Krydderierne sies fra, og mandelsplitter og rosiner tilsættes. Gløggen varmes op igen, lige før den skal serveres.

Alkoholfri gløgg

  • 1 dl. vand
  • 3 spsk. sukker
  • ½ stang kanel
  • 5 hele nelliker
  • 4 dl. koncentreret hyldebærsaft
  • 4 dl. vand
  • Saft af ½ citron
  • Saft af ½ appelsin
  • 25 g mandler
  • 1 dl. rosiner

Sukker og den ene deciliter vand koges op. Krydderierne kommes i og trækker minimum en time.

Saft, resten af vandet, citron- og appelsinsaft tilsættes og koges op. Krydderier fiskes op, og fyldet tilsættes, før gløggen serveres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *