Pirogger med oksekød og en snert af chili

I vores hus har vi et rum, vi kalder “biblioteket”. Det er ganske vist også i det rum, trappen til førstesalen står, men rummets primære funktion er opbevaring af bøger på hele den ene væg. Den hurtige måde at sortere sine bøger på, ville være efter kategori og forfatter, så alle kogebøger stod for sig. Men som tidligere indretningsarkitekt har jeg valgt den noget mere besværlige opdeling, nemlig efter farve. Vældig pænt, men hvis man ikke kan huske, hvilken farve, den bog man leder efter, har, kan det tage et stykke tid. Hvis jeg mangler opskriften på pirogger, behøver jeg dog kun lede ét sted: Ved de røde bøger.

I vores bogsamling står Det store danske madleksikon med opskrifter fra A til Å i 21 bind. Bind 15 kan næsten selv slå op på side 1363, hvor den mest brugte opskrift står: Pirog med kødfyld. Jeg har noteret mine ændringer til opskriften med blyant, så jeg ikke selv behøver huske dem. (Det har taget mig lang tid at nå dertil, at det er OK at notere i ens egne kogebøger, men det gør det meget nemmere:-))

Pirogger

Pirogger er nemme at have med i madpakken, hvad enten det er i skole eller på bilferie. De smager dejligt både kolde og varme, og de kan serveres til aftensmaden med en salat til. Der bliver 16 pirogger ud af denne opskrift.

Pirogger med kødfyld

  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk. olie
  • 500 g hakket oksekød
  • 1 ds. hakkede tomater
  • 1 lille dåse koncentreret tomatpuré
  • 1 tsk. sambal oelek
  • 1 tsk. mildt chilipulver
  • 1 tsk. oregano
  • Salt og friskkværnet peber

 

  • 100 g smør
  • 2 dl. vand
  • 50 g gær
  • 2 æg
  • 1 tsk. salt
  • 550 g hvedemel

Til pensling: Et æg og en spsk. fløde. Pynt: 16 laurbærblade.

Start med at lave fyldet. Varm olien i en gryde, og svits løg og hvidløg, uden at det tager farve. Brun kødet under omrøring. Kom hakkede tomater, tomatpuré, sambal oelek og krydderier ved og lad det koge for god varme i 25-30 minutter, så det koger lidt ind. Smag fyldet til, og lad det køle af.

Smelt smørret i en gryde, tilsæt vandet og lad blandingen blive lillefingervarm. Opløs gæren i den lune væske.

Tilsæt salt og sammenpisket æg og bland det godt. Ælt melet ind i dejen lidt ad gangen og ælt dejen i 8-10 minutter, til den er smidig og slipper skålen. Lad dejen hæve tildækket og lunt i en halv time.

Varm ovnen op til 220° (almindelig ovn, ikke varmluft). Ælt dejen igennem og del den i 16 stykker. Tril dem til runde boller og dæk dem med et viskestykke, mens du arbejder med dem en ad gangen. Så tørrer dejen ikke unødigt ud. Pisk ægget til pensling godt sammen med fløden, så der ikke er nogen klumper i.

Pirogger

Rul hver dejklump tyndt ud til en cirkel på et meldrysset bord. Læg 1/16 af kødfyldet på midten, bred det lidt ud. Pensl kanterne med ægget og fold dejen ind over. Løft piroggen over på en plade med bagepapir (det gøres nemmest med en paletkniv eller en dejkniv/-skraber) og pensl den med æg. Læg et laurbærblad på toppen. (Laurbærbladet er kun til pynt og kan godt undværes.)

Pirogger

Gentag med de øvrige dejklumper, til du har lavet 16 pirogger. Piroggerne bages i ca. 15 minutter midt i ovnen og køles lidt af, før du serverer dem.

Pirogger

Pirogger er fryseegnede og kan holde sig ca. tre måneder i fryseren.

2 Replies to “Pirogger med oksekød og en snert af chili”

  1. De ser lækre ud, men hvad er sambal oelek?? Og hvor købes det ??
    Er super glad for din skønne blog har prøvet dine gammeldags fastelavnsboller og hvor er de gode, lavede dog en lille fejl, at jeg tog dem fortidligt ud af ovnen og de faldt sammen, synes ellers de havde en flot farve men hvad så prøver jeg bare engang til meget snart 🙂

    1. Hej Pia:-)
      Sambal oelek er en (djævelsk stærk) chilipasta. De har det både i vores Netto, Fakta og Meny, så jeg tror, du kan få fat i det mange steder. Det er et lille glas på størrelse med et pesto-glas.
      Ærgerligt med fastelavnsbollerne, men så har du en undskyldning for at bage nye;-)
      Tusind tak for roserne. Det glæder mig meget:-) God weekend!
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *