Pesto af skvalderkål

Min søster har været spejderleder for en flok minispejdere i mange år. Minispejdere kan – som alle andre 8-10-årige – være en sæk lopper, som ikke altid hører alt, hvad der bliver sagt. Disse minispejdere skulle på et møde lave pesto af skvalderkål. Minispejderen Erik kunne rigtig godt li’ skvalderkålspestoen og ville gerne have opskriften. Da han fik den, spurgte han, hvor de kunne købe tingene. “I Brugsen eller Netto”, svarede min søster, “bortset fra skvalderkålen, selvfølgelig.” “Hvor får vi så det fra?”, spurgte Erik.  Min søster svarede: “Kig dig omkring, Erik!” Han stod midt i et hav af skvalderkål og havde selv været med til at plukke:-D

Skvalderkål

Skvalderkålen pibler frem i disse dage, men heldigvis har vi ikke så meget i haven, så jeg var nødt til at gå en tur i skoven for at samle nok til både brydebrødet og denne pesto. Hvis man er helt vild med smagen af skvalderkålen, kan man “dyrke den” ved jævnligt at klippe bladene af den, så der hele tiden kommer nye skud. Heldigvis er det samme måde, man kan bekæmpe den på, så hvis du ikke er vild med at luge skvalderkål, kan du pine den ud ved at holde den nede med plæneklipperen. (Eller du kan sigte jorden, så du kan sortere de tykke, hvide rødder fra, men det er en HELT anden historie.)

Pesto er vildt nemt at lave. Du behøver ikke lade dig begrænse til den almindelige basilikumpesto med pinjekerner. Denne pesto koster kun en brøkdel at lave, for den er lavet på (gratis) skvalderkål og billige(re) mandler. Det eneste, du behøver, er en foodprocessor, en blender, en minihakker – eller en skarp kniv. Pestoen af skvalderkål kan holde sig en uges tid i køleskabet.

Pesto af skvalderkål

Du skal bruge de nye, unge skud. Når skuddene er så unge og bløde som nu, gør det ikke noget, at du tager stænglen med. De ældre blade, som du finder senere på sommeren, er et noget mere tørt bekendtskab. Pestoen er lækker til et stykke godt brød, sammen med oste og skinker, med pasta eller på en lækker pizza i stedet for tomatsauce.

Pesto af skvalderkål

  • 60 g skvalderkål
  • 35 g mandler
  • 35 g parmesan
  • 1-2 fed hvidløg
  • 1,2 dl. olivenolie
  • ca. 1 tsk. salt
  • ca. 1 tsk. citronsaft

Smut de hele mandler og skyl skvalderkålen grundigt. Hak mandler, hvidløg og parmesan groft i en foodprocessor. Tilsæt skvalderkålen og kør, til det har en jævn konsistens. Tilsæt olien lidt ad gangen, og blend imellem hver gang, så massen samler sig. Smag til med salt og citronsaft og hæld pestoen i et rent glas.

Skvalderkålspesto

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *