Påskekyllinger – Bedstes “falske” makroner

Min farmor hed Dagny, men blev aldrig kaldt andet end Bedste. Hun havde ti børn og 25 børnebørn. Bedste brugte gerne en sommerformiddag på at smøre franskbrødsmadder med sirup, blande en flaske saft og gå over til baneskråningen med min lillesøster og mig for at kigge på forbipasserende tog. Bedste lavede (selvfølgelig) alting selv. I hvert fald kogte hun altid suppe selv og lavede kød- og melboller. Også selvom det var HELE familien, der kom hjem til 1. juledag: Børn, svigerbørn, børnebørn og senere oldebørn. Vi kunne være uendeligt mange i deres lille hus.

Bedste

Bedste bagte også makroner. Eller, jeg troede, de hed makroner, indtil jeg bad min mor om opskriften. I min mors håndskrevne kogebog står disse småkager som “Dagnys falske makroner”, og jeg medgiver, at de ikke minder om franske makroner. Til gengæld er de supernemme at bage, og jeg er helt sikker på, de lykkes hver gang.

Jeg var nemlig løbet ind i en bageudfordring i weekenden. Jeg havde set et billede af nogle søde kyllinger på Pinterest, men da jeg klikkede på opskriften, skulle man bruge en citron-færdigkageblanding og to æg. (Igen typisk amerikansk, som da jeg bagte mine Kærestebreve… Tak for ingenting!) Så i stedet for at skulle opfinde den dybe tallerken, dykkede jeg ned i familieopskrifterne og tænkte på Bedstes makroner. De kunne godt blive til kyllinger:-)

Påskekyllinger - Makroner

Den næste udfordring blev målene til kagen. Mængderne var angivet i kopper. Ikke amerikanske cups, men danske kopper. Hvor stor er din kaffekop? Min mors svar var, som altid: “Passende.” Jeg har derfor målt og vejet mel og sukker i stedet for, så du slipper for at lede efter en kop i passende størrelse. Der skal margarine og ikke smør i opskriften. Sådan er det bare.

Enten kan du bage ca. 48 kyllinger som disse eller ca. 60 makroner, hvis du bare laver dem runde. Opskriften er den samme, Bedste puttede bare ikke frugtfarve i;-)

Påskekyllinger/Bedstes makroner

  • 225 g mel
  • 300 g sukker
  • ½ tsk. hjortetaksalt
  • 125 g blød bagemargarine
  • 2 æggeblommer
  • 1 tsk. gul frugtfarve

Glasur af flormelis, æggehvide, gul, rød og sort frugtfarve/pastafarve.

Mel, hjortetaksalt og sukker blandes i en bunke på køkkenbordet. Margarinen lægges ovenpå og hakkes i småstykker med en kniv eller en bordskraber i metal. Når margarinen er blandet godt med melet, æltes de to æggeblommer i sammen med frugtfarven.

Dejen samles og rulles ud til to pølser. Skær pølserne i stykker á 10 og 5 gram, og tril dem til kugler. De store kugler bliver til kroppen og de små til hovederne på kyllingerne. Tryk kuglerne lidt flade (ca. 1 cm i højden) og læg dem tæt ved siden af hinanden på bagepapir, så kuglerne vil vokse sammen i ovnen. Sæt figurerne med god afstand (der kan være ca. 15 på en bageplade), da de vil flyde ud under bagningen.

Påskekyllinger - Makroner

Varm ovnen op til 175°. (Alm. ovn, ikke varmluft.) Bag kagerne midt i ovnen i ca. 14 minutter. Lad småkagerne køle af på en bagerist, til de er helt kolde.

Rør imens en lidt tyk glasur af æggehvide og flormelis. Del den i to og farv den ene portion sort til øjnene og den anden orange til næb og fødder. Fyld glasuren i hver sin engangssprøjtepose og klip lidt af spidsen, så du får et lillebitte hul, som glasuren kan komme ud af. Dekorer de kolde småkager med øjne, næb og fødder.

Småkagerne opbevares bedst i en tæt tillukket kagedåse.

Påskekyllinger - Makroner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *