Opstandelseskager – det tomme gravkammer

Disse opstandelseskager lyder som om, det er et dystert budskab, men det er det langt fra! Det er det, hele påsken handler om. Jesus opstod på tredjedagen og efterlod et tomt gravkammer. Begivenheden er et symbol på, at Jesus stadig lever, og at dødens magt er brudt.

Påsken har i kageformat været noget med nuttede kyllinger, påskeharer og lam. Indtil i dag hvor jeg stødte på et billede af en “Empty tomb roll” på en amerikansk hjemmeside.

En kage formet som en hule, som er lige så tom som det gravkammer, Jesus blev lagt i, da han blev taget ned af korset. Jeg kan li’ symbolikken og påmindelsen om den dybere mening med påsken:

  • Skumfidusen symboliserer Jesu krop.
  • Det smeltede smør symboliserer balsameringsolierne
  • Kanelsukkeret symboliserer de krydderier, som blev brugt til at salve Jesus.
  • Dejen kan både symbolisere gravkammeret og det klæde, Jesus blev begravet i.
  • Hulrummet i kagen symboliserer det tomme gravkammer eller det tomme ligklæde.

Opstandelseskager

Kagen er ikke svær at lave og minder smagsmæssigt meget om en kanelsnegl, men den er helt hul indeni. Det er et lidt sejt trick, som sker ved, at skumfidusen smelter i ovnen, når dejen er bagt nok til, at den kan bære sin egen vægt og danne en kuppel. Der bliver ca. 20 opstandelseskager eller tomme gravkamre ud af portionen.

Opstandelseskager

  • 1,3 dl. mælk
  • 15 g gær
  • 1 æg
  • 1 spsk. sukker
  • ½ tsk. salt
  • 300 g mel
  • 30 g blødt smør

Derudover:

  • 100 g smør
  • 150 g sukker
  • 1½ spsk. kanel
  • 20 skumfiduser

Lun mælken, til den er håndvarm. Opløs gæren heri og tilsæt æg, sukker og salt. Ælt melet i lidt efter lidt og ælt til sidst det bløde smør i, til dejen er godt blandet. Ælt gerne 5-8 minutter. Dejen skal være lidt blød og klistret, ellers bliver den tør og revner i ovnen.

Dæk skålen til og lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Det tager en times tid.

Imens smelter du de 100 g smør, og lader det køle af i en skål. Bland sukker og kanel i en dyb tallerken.

Opstandelseskager

Ælt dejen kort igennem. Ælt ikke for meget mel ind i den. Den skal være smidig. Rul dejen tyndt ud og udstik 20 cirkler med en diameter på 9-10 cm. Dyp en skumfidus i smør, rul den i kanelsukker og læg den midt på en dejcirkel. Pak dejen godt sammen om skumfidusen og luk den, så godt du kan, så der ikke løber smeltet sukker ud af den under bagningen. Dyp toppen af “bollen” i smeltet smør og derefter i kanelsukkeret.

Opstandelseskager

Sæt din opstandelseskage med samlingen nedad i en fast (silikone) muffinform. Fortsæt, til du har brugt al dejen og skumfiduserne. Lad opstandelseskagerne hæve i 30 minutter, mens du varmer ovnen op til 190°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)

Opstandelseskager

Bag kagerne midt i ovnen i ca. 15 minutter, til de er gyldne på toppen. Lad kagerne køle af, før du flytter dem til en bagerist. Opstandelseskager smager allerbedst, når de er lune.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *