Mille Marie muffins – en drømmekage med marcipan

Min nevø bor i Schweiz med sin familie, og vi ses slet ikke ofte nok. Heldigvis har de købt et sommerhus i Danmark, og i går var de på besøg hos os. De har to børn, Malthe og Mille Marie. Jeg spurgte børnenes mor, hvad de bedst kunne li’ af kage? “Åh”, sagde hun, “Malthe er altspisende, men Mille Marie kan bedst li’ drømmekage, eller noget med marcipan, eller egentlig bare alt sødt”. Derfor bagte jeg disse små kager, som jeg har kaldt for Mille Maries muffins, for det er ikke en helt almindelig drømmekage.

Mille Marie muffins - drømmekage med marcipan

Forestil dig en lys muffin, med revet marcipan i. Er det så en mazarin? Og hvis man tager midten af den muffin ud og fylder den op med drømmekage-remonce, er det så en drømmekage? Pas… Men Mille Maries muffins er i hvert fald lækre og forener det bedste af begge kager. Der gælder samme regler for Mille Marie muffins, som der gør for brunsviger. Man kan ikke få for meget snask! Når du udhuler kagerne lidt og fylder kokosremoncen derned, trækker den smeltede farin lidt ud i den bløde, saftige kage – og gør den mere svampet og lækker. Overfladen på kagerne bliver lidt fast som på en almindelig drømmekage.

Mille Marie muffins - drømmekage med marcipan

Når varmen ikke er så høj i ovnen, får man en mere lige overflade på den færdige muffin. Den hæver ikke så eksplosivt, men mere lige op. Det er den slags top, jeg gerne vil have på en muffin som denne, for ellers ligger al remoncen rundt langs kanten af papirformen i stedet for at være et lige tykt lag over hele kagen.

Jeg brugte kærnemælk i dejen, fordi jeg havde det i huset i forvejen. Men du skal ikke gå ud og købe en hel liter for de to spsk. Du kan sagtens bruge creme fraiche, hvis du har, men ellers bruger du bare alm. mælk. Kagerne bliver gode alligevel;-) Der bliver 12 muffins af denne portion.

Mille Marie muffins – drømmekage med marcipan

Kager

  • 125 g smør eller margarine
  • 125 g sukker
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 75 g marcipan
  • 2 æg
  • 125 g mel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 2 spsk. kærnemælk (eller mælk)

Remonce

  • 125 g smør eller margarine
  • 100 g kokosmel
  • 250 g brun farin
  • ½ dl. mælk

Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft.) og læg 12 papirforme i en muffinform med 12 huller. Papirformene må gerne have lidt høje kanter. Du skal ikke vælge de helt lave, for kanterne holder på remoncen.

Mille Marie muffins - drømmekage med marcipan

Pisk smør, sukker og vanillesukker godt sammen, så det bliver lyst og lidt luftigt. (Jeg bruger K-spaden i min røremaskine. Du kan sagtens bruge håndmixer i stedet.) Riv marcipanen groft og rør den i. Tilsæt æggene et ad gangen, pisk godt mellem hvert æg.

Sigt mel og bagepulver sammen i en skål. Rør halvdelen af melet i, derefter de to spsk. kærnemælk og så resten af melet. Rør ikke for meget, for så bliver kagerne kompakte. Det skal kun lige blandes godt.

Mille Marie muffins - drømmekage med marcipan

Fordel dejen i muffinformene og bag kagerne i ca. 22 minutter. Mærk efter med en tandstikker, om de er gennembagte, eller der følger dej med op. Lad dem afkøle et par minutter, stadig i formen, mens du laver remoncen og skruer ovnen op til 220°.

Bland de fire ingredienser til remoncen i en gryde og varm det op til smørret er smeltet, og du kan røre remoncen godt sammen. Du skal ikke varme det yderligere, for så bliver remoncen tynd. Tag gryden af varmen.

Mille Marie muffins - drømmekage med marcipan

Skær en smal cylinder ud af midten af hver muffin, enten med en smal kniv eller en kernehus-fjerner til æbler. Du skal ikke bruge disse kagestykker til noget, så spis dem bare. Det er en bonus ved at bage;-)

Mille Marie muffins - drømmekage med marcipan

Fordel remoncen i og på de 12 muffins og bag dem i yderligere 5 minutter. Lad dine Mille Marie muffins afkøle, før du fjerner dem fra den faste muffinform.

Vær hurtig, når du serverer kagerne, så du sikrer dig, at du selv når at få én. De er væk på et øjeblik, og man kan godt spise to:-) Mille Marie muffins sagtens fryses ned.

Mille Marie muffins - drømmekage med marcipan

2 Replies to “Mille Marie muffins – en drømmekage med marcipan”

  1. Nu har jeg prøvet at bage dine dejlige , de så mega fine ud indtil 4 før de var færdige så faldt de helt sammen hvad mon det skyldes?

    1. Hej Birgit:-)
      Det er jeg ked af at høre. Jeg har et par bud på, hvad det kan skyldes:
      1. Æggene er iskolde? Jeg tager altid æggene ud af køleskabet, før jeg begynder at bage. Det er ikke altid, de når at få stuetemperatur (som ellers er bedst, så alt har samme temperatur), men de kommer aldrig direkte fra køleskabet.
      2. Har du haft ovnlågen åben før tid eller er kommet til at trampe eller smække med en skuffe i nærheden af ovnen? Pludselige temperaturudsving eller rystelser kan få kager til at falde sammen i ovnen. Kanterne er stabile, men midten er hævet op, men endnu ikke bagt, så man skal være lidt forsigtig, så de ikke falder sammen som en soufflé kan gøre.
      3. Har du rørt for meget? Hvis man pisker eller rører for meget i dejen, når melet er blandet i, kan det også forårsage, at midten falder sammen. En muffindej skal kun lige blandes, så melet er fugtigt, ikke mere end det. Ellers får du kompakte eller sammenfaldne kager.
      Jeg håber, du har mod på at prøve igen:-)
      Ha’ en dejlig weekend!
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *