Lykkekager, Valentinsdag-versionen

Lykkekager er det helt store til nytår i Tyskland. Lidt ligesom de knallerter, vi har på kransekagen herhjemme, med små spidsfindige forudsigelser eller ordsprog. Når man først ved, hvordan man folder en lykkekage, er det ret simpelt. Det tog længere tid at finde citaterne. (Næsten.)

Lykkekager

Lykkekager eller Fortune Cookies/Glückskekse kan bruges til rigtig mange ting. Jeg har puttet små kærlighedscitater i disse – og farvet dem pink, så de passer til Valentinsdag. Man kan bruge dem til at fortælle en overraskelse eller hemmelighed, såsom hvilket køn et barn bliver. (Så skal der jo ikke farve i, vel?) Man kan bruge dem til et frieri: Forestil dig en middag på den lokale kinagrill – eller en lækker kinesisk restaurant – hvor måltidet afsluttes med en lykkekage med et “Vil du gifte dig med mig?”

Lykkekager

Lykkekager kan også bruges til at fordele huslige opgaver som “Støvsug underetagen” eller “Gør badeværelset rent”, hvor man kan skiftes til at trække en lykkekage med en opgave og få en lille snack samtidig med. Du skal bare sørge for ikke at blande dem med de lykkekager, der har kærlighedscitater i. Jeg ville i hvert fald blive lidt lang i masken, hvis jeg fik præsenteret en kage med “Feje indkørsel” på Valentinsdag:-)

Lykkekager

Opskriften er fra Popsugar.com, hvor der også er en video med anvisninger på, hvordan man gør. Selve opskriften er vildt nem, det er foldningen (og de varme kager!), der kan volde problemer. Regn med at brænde fingrene lidt. Og arbejd hurtigt. Du har ikke mange minutter til at folde kagerne, så sørg for at have alt parat.

Udstyr

Til lykkekager skal du udover ingredienserne bruge flg. udstyr:

  • Lille, bøjet paletkniv (den der hedder en offset spatula på engelsk).
    • Du bruger den til at smøre dejen ud med og til at vende de færdigbagte kager med, før de skal foldes.
  • Gerne et silikonebagepapir, men du kan godt bruge almindeligt.
    • Silikonebagepapiret ligger helt glat, hvorimod almindeligt bagepapir vil krølle en smule, for hver gang der bages på det, fordi det suger fugt. Jeg har kun ét stykke silikonebagepapir/genbrugsbagepapir, så jeg skiftede det almindelige et par gange, fordi jeg ikke ville have rynkede kager.
  • En engangssprøjtepose.
  • En skål med tynd kant til at folde kagerne over.
  • En muffinform med 8-12 huller til at køle kagerne af i, så de holder formen.
  • En bagerist til at køle kagerne helt af på.
  • Citater eller beskeder på små papirstrimler.
    • Der er flere steder på nettet, hvor man kan finde inspiration. Hvis det er de klassiske lykkekage-citater, du er ude efter, kan du fx bruge denne. Jeg fandt nogle kærlighedscitater som “Kærlighed ved første blik er den mest udbredte øjensygdom.”, “Der er intet mere værdifuldt i denne verden end følelsen af at være ønsket.” og “Kærlighed er som en kabale. Nogle gange går den bare ikke op.” udover “Will you be my Valentine?” og “Be mine!” Skrifttypen, jeg brugte, hedder Courier for at efterligne en gammeldags skrivemaskine.
  • En skål med koldt vand og et tørt viskestykke.
    • Til at dyppe fingrene i og tørre dem, hvis/når du brænder dig, så du hurtigt kan gå videre med den næste kage.
  • Hvis du hellere vil lave dessertskålene, skal du bruge fire små og fire mellemstore glas eller skåle.

Lykkekager

I videoen laver de seks kager ad gangen. Nøjes med fire ad gangen, medmindre du er virkelig hurtig. Ellers bliver de sidste to ikke til noget alligevel, for så snart dejen begynder at køle af, kan du ikke folde dem, uden at de knækker.

Iflg. Popsugars opskrift bliver der 18 kager. Jeg fik nærmere 50! Men der var et par stykker, der gik i stykker, og de sidste lavede jeg små dessertskåle af.

Lykkekager

Lykkekager

  • 150 g mel
  • 50 g rismel
  • 2 tsk. maizena
  • ½ tsk. fint salt
  • 230 g sukker
  • 1 spsk. vanillesukker
  • 0,9 dl. neutral olie
  • 3 spsk. vand
  • 4 æggehvider
  • Evt. lidt pastafarve

Varm ovnen op til 175°. (Almindelig ovn, ikke varmluft.)

Bland alle de tørre ingredienser i en stor skål. Pisk dem let sammen med et piskeris.

Rør vand, olie og pastafarve sammen. Pisk æggehviderne let i en skål, så de skummer. De skal ikke være stive.

Lav en fordybning i de tørre ingredienser. Hæld olie-/vandblandingen i og rør indefra og ud med en dejskraber, indtil alt er blandet. Dejen er ret tyk.

Tilsæt æggehviderne ad tre omgange og rør godt indimellem, så alt bliver blandet godt. Hæld dejen i en engangssprøjtepose og beklæd to bageplader med bagepapir. Du er nu klar!

Sæt fire dejklatter på størrelse med en spiseskefuld af på bagepapiret. Jeg synes, det var nemmest at arbejde med bagepapiret direkte på bordet og så løfte det over på bagepladen bagefter. Spred dejen tyndt ud med den runde spids af din paletkniv (eller en ske). Drej bagepapiret undervejs, og lav én cirkel ad gangen. Det er meget nemmere end at tage alle de øverste halvdele, før du drejer papiret. Hvis du kan se bagepapiret, har du smurt dejen for tyndt ud, og der vil komme huller i din kage. Omvendt skal dejen heller ikke være for tyk, for så bliver lykkekagerne ikke ordentligt sprøde. Cirklerne bliver 8-10 cm i diameter.

Lykkekager

Sæt pladen ind midt i ovnen og bag i 7-9 minutter. (I videoen siger de 8-10 minutter, men mine skulle kun have 7½ minut.) Kagerne skal være gyldne i kanten, men ikke brune i midten, så hold øje med dem og ret tiden til, hvis de får for lidt eller for meget. Imens gør du den næste plade klar.

Foldningen

Når kagerne er færdigbagte, tager du (hurtigt) pladen ud og sætter den næste ind. Det er vigtigt, at du arbejder hurtigt, for kagerne stivner på forbavsende kort tid. Vend kagerne med din paletkniv, så undersiden bliver til indersiden af kagen. Læg en lille besked på midten, fold to midtersider op mod hinanden, fold kagen ned over kanten på skålen (eller kop/glas/anden kant) og læg lykkekagen ned i et hul i muffinformen. På den måde beholder den faconen, mens den køler af. Gør det samme med de andre tre kager på pladen. (Se evt. Popsugars video, hvis du er i tvivl.) På min første plade nåede jeg ikke at folde den sidste kage, før den var stivnet, men så var der en lille smagsprøve:-) Gør derefter de næste fire kager klar til bagning.

Lykkekager

Hvis du brænder fingrene, kan det hjælpe at dyppe dem hurtigt i det kolde vand og tørre dem, før du tager fat i den næste kage.

Fortsæt på denne måde, indtil al dejen er brugt.

Hvis du vil lave de små dessertskåle, skal du bruge fire små og fire større glas med bunden i vejret. Læg kagen på det lille glas, glat siderne lidt ned over glasset og sæt det større glas ned over i et par minutter, så det holder skålens form, indtil den er kølet så meget af, at du kan lade den køle helt af på risten. De små dessertskåle kan fyldes med en kugle is eller en lille mousse og måske serveres sammen med en lykkekage?

Lykkekager

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *