Lagkage med chokolade- og hindbærmousse

“Kunne du ikke bage en lagkage, jeg kan have med til mine kolleger, når jeg går på efterårsferie på fredag?” Jooooh… Man kan ikke bare lade sådan en ud(/op)fordring gå forbi, vel? Og al den tiltro, der bliver lagt på mine skuldre… Jeg, der helst ikke overpynter en kage, men lader den være så simpel som muligt?

Lagkage med chokolade- og hindbærmousse

Dette er mit absolut første forsøg med en lagkage, som ikke bare er en almindelig lagkage. Jeg har set lagkageplast på TV og opgivet på forhånd. Men det er slet ikke så kompliceret. Det er nærmest smart:-) Der er hold på kagen, og man kan bygge den højere og mere lige, end hvis man bare lagde almindelige bunde sammen med noget creme. Prøv det!

Jeg så et billede på Pinterest af en lagkage med chokolademousse og fulgte linket. Jeg endte på spisbedre.dk, har rettet opskriften til og improviseret lidt.

Da der kunne være op til 20 kolleger på arbejde, lavede jeg kagen med en diameter på 27 cm. Den blev flottere, end jeg havde forestillet mig, og må siges at være den bedste lagkage, jeg nogensinde har smagt. Alt går op i en højere enhed, lidt surt, lidt sødt og lidt salt. Helt perfekt, når hver skefuld bliver blandet i munden. Himmelsk, intet mindre!

Lagkage med chokolade- og hindbærmousse

Men det tager det meste af en dag at lave kagen. Så er du advaret! Det er dog alle anstrengelserne værd. Den er ikke kompliceret. Det er tiden i køleskabet, som får det til at tage lang tid.  Og ja, kagen kunne transporteres fra Odense til Kolding og stadig se godt ud, da den nåede frem;-)

Lagkage med chokolade- og hindbærmousse

Der bliver en kage med en diameter på 27 cm af portionen, så du skal bruge en springform i denne størrelse. – Og et stykke lagkageplast i en bredde på minimum 8 cm, ca. 88 cm langt. Udover de nedennævnte ingredienser skal du bruge 40 g mælkechokolade, kakaopulver og nogle friske hindbær.

Mørk lagkagebund

  • 2 æg
  • 90 g sukker
  • 80 g mel
  • 2 spsk. kakao
  • 2 tsk. bagepulver

Ingredienser Mørk lagkagebund

Tænd ovnen på 240°. Pisk æg og sukker skummende. Sigt mel, kakao og bagepulver og vend det forsigtigt i æggemassen, så luftigheden bevares.

Beklæd bunden af springformen med bagepapir og fordel dejen i formen. Bages 5 minutter.

Afkøles på en bagerist og tildækkes med et viskestykke, når den er kold. Du skal først bruge den om et par timer, så den må ikke blive tør.

Mørk kiksebund

  • 450 g Digestivekiks
  • 180 g smør
  • 4 spsk. brun farin
  • 4 spsk. mørk kakao
  • ½ tsk. fint salt

Ingredienser Mørk kiksebundBeklæd springformens bund med bagepapir. Knus kiksene til krummer i en foodprocessor og bland dem med farin, sigtet kakaopulver og salt.

Smelt smørret ved svag varme og rør det i kiksekrummerne. Fordel kikseblandingen i bunden af springformen og tryk den godt sammen med en dejskraber.

Sæt kiksebunden i køleskabet, mens du laver chokolademmoussen.

Mørk kiksebund

Mælkechokolademousse

  • 4 blade husblas
  • 360 g mælkechokolade
  • 4 pasteuriserede æggeblommer
  • 5½ dl. piskefløde
  • ½ tsk. salt

Ingredienser Chokolademousse

Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 minutter.

Hak chokoladen, smelt den over vandbad og tag den af varmen. Rør æggeblommerne i chokoladen.

Varm 2 dl. af piskefløden til kogepunktet i en gryde. Tag gryden af varmen. Knug husblassen fri for vand og smelt den i den varme fløde. Rør rundt, til husblassen er helt opløst.

Rør fløde-/husblasblandingen i chokolademassen lidt ad gangen og rør energisk i midten af blanding med en dejskraber, til chokolademassen samler sig og bliver blank og glat. Rør salt i. Lad det køle af til det er lunkent.

Pisk resten af fløden til stift skum og vend det forsigtigt i chokolademassen.

Læg den stive kiksebund på et kagefad og sæt et stykke lagkageplast fast langs springformens inderste kant.

Fordel chokolademoussen ovenpå kiksebunden og sæt den i køleskabet i mindst 3 timer. Når den er stivnet, lægges chokoladebunden ovenpå.

Chokolademousse

Hindbærmousse

  • 6 blade husblas
  • 550 g hindbær
  • 225 g sukker
  • 2 vanillestænger
  • 3½ dl. piskefløde
  • 270 g skyr med vanille
  • Saft af en citron (ca. ⅔ dl.)

Ingredienser Hindbærmousse

Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 minutter.

Kom hindbær og sukker i en gryde sammen med vanillekorn og de flækkede vanillestænger, og bring det i kog. Lad det koge i 10 minutter ved svag varme og smag til med citronsaft.

Blend hindbærrene til en jævn puré med en stavblender, og pres mosen gennem en fintmasket sigte ned i en skål, så kernerne sorteres fra, og der kun er den rene puré tilbage.

Hæld den siede hindbærpuré tilbage i den rene gryde og varm den op. Husblassen knuges fri for vand og smeltes i den varme hindbærpuré. Rør til husblassen er helt opløst.

Lad pureen køle af til den er lunken.

Pisk fløden til skum og vend forsigtigt skyren i. Vend flødeblandingen med den lunkne hindbærpuré, til den er helt glat og ensartet.

Hæld moussen ovenpå lagkagebunden, og sæt kagen på køl i mindst 3 timer, men gerne natten over.

Hindbærmousse

Høvl de 40 g mælkechokolade til spåner.

Fjern springformsringen og skær lagkageplasten forsigtigt fra. Glat evt. mousserne med en paletkniv.

Sigt kakaopulver hen over kagen, og pynt den med chokoladespåner og friske bær.

Lagkage med chokolade- og hindbærmousse

Update

Jeg har siden da bagt denne kage flere gange med skiftende pynt. Jeg har pyntet den med en rosa glaze på toppen og omkranset af et chokoladegitter.

Lagkage med hindbærmousseLagkage med hindbærmousse

Jeg har prøvet at vride en bomuldssnor hårdt op i vand, før jeg lagde den dekorativt på toppen af kagen og dryssede med mørk kakao. Derefter var det en smal sag at fjerne snoren og beundre det fine mønster. – Og kakaoen på snoren hang fast i den, så det ikke dryssede på utilsigtede steder på kagen.

Lagkage med hindbærmousse

Lagkage med hindbærmousse

Lagkage med hindbærmousse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *