Kringle – Kært barn har mange navne

I søndags besøgte vi min mor (og far) på Mors Dag. Jeg havde kage med, en jordbærlagkage og en mazarin med brændenælder. Jordbærlagkagen er altid en klassiker, hvor man nemmere kan møde en kage med brændenælder med lidt (sund) skepsis. Begge fik dog ros:-) Jeg fik lov til at kigge i min mors håndskrevne opskriftbøger for at finde inspiration til nye opskrifter til bloggen. Der var mange, jeg havde glemt. Nogle, min mor mente, skulle glemmes. Og flere sider med kringler. Der var Fru Larsens kage. Gudruns kringle. Søren Ryges kringle. “Ja ja”, sagde min mor. “Søren Ryges kringle er da god nok, men Anna Borgs er altså bedre.”

Bagvrks kringle

Jeg måtte lade det komme an på en prøve og bagte kringle til Løbeklubben tirsdag aften, hvor den deltog i et løb. Der er ingen tvivl om, at Anna Borgs kringle er god. Jeg havde seks stænger med. Og ingen med hjem… Meeen, jeg syntes, der var plads til forbedring, så jeg har bagt igen. Det er den tilrettede opskrift, du finder her.

Bagvrks kringle

I min mors bog har kagerne ofte navn efter, hvem hun har fået opskriften fra. Men hvis man ændrer i en opskrift, så det ikke længere er de originale mængder, hvad kalder man så opskriften? For at den ikke kan forveksles med Anna Borgs kringle, har jeg valgt at kalde min kringle for Bagvrks kringle.

Bagvrks kringle

Der bliver fire kringlestænger á 40 cm længde af portionen. Forvent, at de bliver revet væk, især mens de er nybagte.

Bagvrks kringle

  • 50 g gær
  • 2 dl. lunkent vand
  • 3 æg, str. M/L
  • 50 g sukker
  • 1 knsp. fint salt
  • 600 g mel
  • 300 g blød margarine (ikke smør)

Fyld

  • 150 g blød margarine
  • 150 g sukker
  • 1 tsk. kardemomme
  • 1 tsk. vanillesukker
  • ca. 1 tsk. mandelessens (smag dig frem)
  • 75 g rosiner
  • 75 g hakkede mandler
  • 120 g knuste makroner

Til pensling

  • 1 sammenpisket æg
  • Perlesukker
  • Hasselnøddeflager

Gæren smuldres ud i det lunkne vand. Æg, sukker og salt røres i, og halvdelen af melet tilsættes og æltes ind i, før den bløde margarine æltes ind i dejen, efterfulgt af resten af melet. Jeg brugte K-spaden i min røremaskine og æltede dejen godt sammen. Dejen er meget blød og lidt klistret.

Lad dejen hæve tildækket et lunt sted til dobbelt størrelse, ca. 45 minutter.

Imens røres remoncen af margarine, sukker, kardemomme, vanillesukker og mandelessens til en jævn masse. Mandlerne hakkes fint, og makronerne knuses i en frysepose, evt. med kagerullen.

Bagvrks kringle

Når dejen er færdighævet, æltes den kort igennem på et meldrysset bord, før den rulles ud til et rektangel på ca. 40×72 cm. Drys bordet godt med mel, så dejen ikke hænger fast. Del dejen i fire felter á 40×18 cm. Fordel remoncen på midten af dejen, helt ud til enderne og drys med rosiner, mandler og makroner. Fold først den ene side ind over fyldet. Pensl kanten godt med æg og fold den anden side ind over. Luk den godt til. Sørg for at lukke den godt i enderne, så fyldet ikke render ud. Læg alle stængerne på samme bageplade, så de støtter hinanden og ikke kan åbne sig eller flade ud.

Lad dejen hæve et lunt sted, tildækket med et viskestykke i ca. 30 minutter. Varm imens ovnen op til 220°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)

Bagvrks kringle

Pensl kringlen med æg og drys med perlesukker og hasselnøddeflager. Bag din kringle i nederste tredjedel af ovnen i 5 minutter, før du skruer ovnen ned på 200° og bager den i yderligere 10 minutter. Lad kringlen køle af under et tørt viskestykke, så den bevarer fugtigheden.

Bagvrks kringle

Kringle kan fryses. Når du tager den op igen, kan du enten lade den ligge på køkkenbordet i fryseposen i 2-3 timer og lune den i ovnen ved 200° – eller du kan pakke fryseposen ind i et viskestykke og lægge kringlen på en lun radiator i et par timer.

2 Replies to “Kringle – Kært barn har mange navne”

  1. Kære Lene.
    Hvad er forskellen på margarine og smør, altså i resultatet på den færdige kringle?
    Mange hilsner Jette fra Korup

    1. Kære Jette.
      Jeg må tilstå, jeg ikke har prøvet at bage den med smør, så jeg ved ikke, om det påvirker andet end smagen. (Det er godtnok også meget smør;-)) Men i alle de gamle kringleopskrifter, min mor havde, var der margarine
      Vi må lade det komme an på en prøve en dag.
      Kærlig hilsen Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *