Jordbærlagkage – med hjemmebagt lagkagebund

Den kage, jeg elsker allerhøjest – og altid har gjort, er jordbærlagkage. Jeg har som barn (og voksen:-)) fået lov at spise det sidste af lagkagen og nærmest slikke fadet. Er der noget bedre end solmodne jordbær sammen med flødeskum og vanille? Jeg tror det ikke. Det skulle da lige være, hvis jordbærlagkagen er lagt sammen af hjemmebagt lagkagebund.

Denne lagkagebund er nem at lave. Det sværeste er såmænd at dele den i tre, når den er kølet af, fordi den er så let og luftig, at den næsten bliver porøs. Top og bund er nemme nok at flytte på, men den midterste del er sværere, fordi den ikke har en skorpe til at holde sig sammen. Næste gang tror jeg, jeg bager bundene hver for sig, for at se, om de så bliver nemmere at håndtere.

Jordbærlagkage

Jeg har fået opskriften fra en sød pige på Facebook, Tina. Hun har eksperimenteret med sukkerindholdet i bundene. Man behøver ikke putte mere end 200 g sukker i, men jeg er startet ud med originalopskriften. Jeg kan godt lide en lidt sød bund til jordbær.

Jeg har brugt husblas i cremen, så den ikke flyder ud imellem lagene. Cremen er lidt syrlig, fordi jeg har puttet skyr i sammen med flødeskummet, men det klæder de søde bunde og jordbærrene rigtig godt.

Jordbærlagkage

Lagkagebund

  • 6 æg
  • 240 g sukker
  • 2 tsk. vanillesukker
  • 180 g mel
  • 1 tsk. bagepulver

Creme og pynt

  • 1 kg. jordbær
  • 5 blade husblas
  • 250 g skyr naturel
  • ½ liter fløde
  • 1,2 dl. sukker
  • 1 spsk. vanillesukker

Lagkagebund

Æggene piskes meget lyse og luftige med sukker og vanillesukker. Det tager 15-20 minutter, før de er færdige, så lad være med at piske for kort tid.

Varm ovnen op til 180°. (Alm. ovn.) Bland mel og bagepulver. Sigt det i æggemassen og vend det forsigtigt i med en dejskraber, mens du rører med lange, bløde tag, til der ikke er mere tørt mel. Rør ikke længere end det – og pisk ikke melet i. Du vil bevare luften i æggemassen, tro mig.

Lagkagebund

Fór bunden på en 27 cm springform med bagepapir, og smør den grundigt, både papiret, siderne og toppen af ringen. Tag to viskestykker, og gør dem meget våde. Pak dem rundt om siderne af springformen, og sæt den på en bageplade. De våde viskestykker gør, at lagkagebunden ikke hæver op på midten, men forbliver vandret og flot. En kage bliver først bagt i kanten, og derfor vil den hæve op på midten, hvis du ikke bruger viskestykketricket, som køler springformens kant af.

Bag din lagkagebund midt i ovnen i ca. 40 minutter. Åbn ikke ovndøren undervejs! Tjek, at bunden er gennembagt, før du tager den ud. Min bund fik 42 minutter. Dejen voksede to cm op over kanten på springformen, men den blev stående, da den blev taget ud af ovnen. (Derfor er det vigtigt også at smøre den øverste kant på springformen.)

Lagkagebund

Lad din lagkagebund køle lidt af i springformen, før du tager ringen af og lader den køle af på en rist. (Måske er det nødvendigt at skære bunden fri af formen.) Fjern forsigtigt bagepapiret. Når den er helt kold, kan du dele bunden i tre.

Creme

Læg husblas i blød i koldt vand i 20 minutter. Pisk fløden stiv sammen med sukker og vanillesukker. Vend skyren i med lange, forsigtige tag med en dejskraber. Smelt husblassen over vandbad. Rør et par skefulde af flødeblandingen godt sammen med den varme husblas. Når denne blanding er håndvarm, røres den sammen med resten af flødeblandingen.

Rens jordbærrene og nip dem. Alle jordbær skæres i tynde skiver. Gem ca. 1/3 til at pynte kagen med. Resten skæres i mindre stykker.

1/5 af flødeblandingen tages fra til at smøre på toppen af kagen. Resten blandes med 2/3 af jordbærrene.

Jordbærlagkage

Læg den nederste lagkagebund på et kagefad. Fór en kagering med kageplast og sæt den rundt om lagkagebunden. Fordel halvdelen af jordbær-flødecremen på kagebunden. Læg den midterste kagebund ovenpå og pres det let sammen, så cremen kommer helt ud til kanten. Fordel derefter resten af jordbær-flødecremen på kagen og slut af med den øverste lagkagebund. Tryk igen let, så du samler kagen.

På den øverste bund smører du cremen uden jordbærstykker. Læg herpå de skivede jordbær, du tog fra til pynt, i et sirligt mønster.

Jordbærlagkage

Sæt din jordbærlagkage på køl i minimum tre timer, så den får lov at sætte sig. Tag den ud af køleskabet 20 minutter før servering.

PS: Jeg har prøvet at bage bundene hver for sig i forme til lagkagebunde med en diameter på 26 cm. Jeg delte opskriften i tre, så hver dej var nypisket og luftig, da den blev sat i ovnen. Her behøver du ikke viskestykkerne. De gør ingen forskel på så flad en kage. Bundene skal have 16-18 minutter i ovnen.

2 Replies to “Jordbærlagkage – med hjemmebagt lagkagebund”

    1. Hej Gitte:-)
      Ja, det kan du sagtens. Eller creme fraiche 18%. God fornøjelse!
      Ha’ en rigtig dejlig dag:-)
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *