Jordbærkage – som Morten vil have den<3

Jeg kunne også have kaldt dette indlæg Mortens jordbærkage, for den er bagt til ham. Jeg kan li’ ALLE slags jordbærkager! Det er vist allerede gået op for jer. (Jeg har både bagt en jordbærlagkage og nogle små tærter med marinerede jordbær.) Men min mand, Morten, kan allerbedst li’ Lagkagehusets jordbærkage. De får den af og til på hans arbejdsplads, men jeg havde kun smagt den en enkelt gang, og min hukommelse var ikke til at kunne huske forskellen på lige netop den og alle andre jordbærkager. Jeg har derfor måttet spørge mange gange, hvordan den er.

Til sidst købte han en jordbærkage fra Lagkagehuset med hjem, så jeg kunne analysere den. Det er en dejlig sidegevinst ved at bage: At kalde kagespisning for research:-)

Jordbærkage

Bunden i min jordbærkage er en mørdej med et lag mazarin. Der er rigeligt med vanillecreme – og masser af jordbær stablet op på midten. Vanillecremen er hjemmelavet, uden pulver. Det tager kun et øjeblik at lave en god vanillecreme, så jeg er helt holdt op med at købe pulvercreme.

Jeg brugte minimælk i stedet for sødmælk til cremen, fordi vi havde det i huset i forvejen, og cremen smager dejligt alligevel. Kombineret med al den piskefløde, der er i, tror jeg ikke, den mangler noget hverken i smag eller fedtindhold.

Jordbærkage

Nå, men tilbage til sammensætningen af jordbærkagen: Nederst en mørdej, mazarin ovenpå, smeltet mørk chokolade, vanillecreme med flødeskum lagt op som et bjerg og dækket med jordbær. Den kage tror jeg godt, jeg kan li’:-) Men når det så er sagt, så hader jeg slap creme! Den slags, som ikke helt kan blive indenfor stregerne, men som gerne vil flyde lidt ned ad siderne? Den går ikke hos mig! Derfor har jeg puttet Sahnesteif fra Dr. Oetker i flødeskummet i cremen, så den er til at skære i;-)

Jeg har købt mit Sahnesteif i Tyskland og er superglad for det. Jeg havde læst, at man kan lave en tilsvarende blanding ved at blande flormelis og maizena eller kartoffelmel. Det har jeg afprøvet, og det virker slet ikke så godt som Dr. Oetkers Sahnesteif. Hvis du ikke har mulighed for at skaffe den ægte vare fra Tyskland, må du afstive flødeskummet med husblas. Ellers er cremen så blød, at den flyder ud over kanten.

Jordbærkage

Jeg bagte kagen i en 30 cm tærteform, fordi Morten faktisk havde den med på arbejde den sidste dag før sommerferien. Der bliver vel 12-14 stykker ud af sådan en kage, hvis man er god til at dele:-) Og eftersom opskriften kommer på bloggen, er den blevet godkendt af både mand og kolleger…

Mortens jordbærkage

Vanillecreme

  • 2½ dl. mælk
  • 3 æggeblommer
  • 2 tsk. vanillesukker
  • 75 g sukker
  • 2 spsk. Maizena majsstivelse

Mørdejsbund

  • 250 g mel
  • 75 g flormelis
  • 100 g koldt smør
  • 1 æg

Mazarinbund

  • 75 g blødt smør
  • 75 g sukker
  • 100 g marcipan, groftrevet
  • 1 æg
  • 1 spsk. mel

Derudover

  • 100 g mørk chokolade, 60% kakaoindhold, hakket
  • 5 dl. piskefløde
  • 3 spsk. Dr. Oetker Sahnesteif
  • 1 spsk. sukker
  • Al vanillecremen
  • 500-600 g jordbær

Start med at lave vanillecremen. Varm mælken op til kogepunktet i en lille gryde. Pisk æggeblommerne lyse med en elpisker sammen med vanillesukker, sukker og Maizena. Hæld den varme mælk i æggeblandingen i en tynd stråle, mens du pisker.

Hæld cremen tilbage i gryden og sæt den over medium varme, mens du pisker i cremen, indtil den er tyknet. Cremen må ikke bulderkoge, og du skal passe på, den ikke brænder på. Hæld cremen over i en lille skål og dæk den til med husholdningsfilm, helt ned på cremen, før du sætter den til afkøling i køleskabet. Du behøver ikke si cremen, hvis du har været omhyggelig med at røre maizenaen ud og piske undervejs.

Lav en mørdej ved at blande mel og flormelis i en skål, skære smørret i mindre stykker og smuldre det mellem fingrene, indtil det har konsistens som groft sand. Saml dejen med ægget og form en kugle, som du lægger i en frysepose og i køleskabet i minimum 30 minutter.

Skyl og rengør jordbærrene. Læg dem på dobbelt køkkenrulle, så al vand bliver suget op. Halver bærrene, hvis de er store. Ellers er det ret besværligt at skære kagen ud.

Til mazarinen rører du smør og sukker godt sammen, før du tilsætter marcipan, mel og æg og rører, til du har en ensartet masse.

Bagning

Varm ovnen op til 175°. (Alm. ovn, ikke varmluft.) Smør en tærteform med en diameter på 30 cm godt med smør.

Rul mørdejen tyndt ud på et meldrysset bord og beklæd tærteformen. Fordel mazarinen ovenpå og bag bunden i 25-30 minutter.

Drys chokoladen ovenpå mazarinen og lad den smelte, før du fordeler den i et jævnt lag. Afkøl bunden helt.

Jordbærkage

Pyntning

Når bunden er helt kold, kan du færdiggøre cremen. Pisk først vanillecremen igennem, så den bliver blød og lækker igen. Bland Dr. Oetker Sahnesteif godt med sukker. Pisk fløden i ca. et minut, før du drysser Sahnesteifblandingen i og pisker til ønsket konsistens.

Vend forsigtigt en fjerdedel af fløden i vanillecremen med lange tag med en dejskraber – og vend derefter resten af fløden i ad to omgange, så du ikke slår luften ud af fløden. Fordel cremen på chokoladen, så den danner en lidt højere top på midten af kagen.

Sæt jordbærrene i et sirligt mønster ovenpå cremen og lad den gerne trække en times tid før servering. Hvis du laver din jordbærkage i god tid og stiller den koldt, så husk at tage den ud af køleskabet minimum en halv time før servering, så jordbærrene kan nå at få smag igen.

Jordbærkage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *