Hveder med fuldkornsspeltmel

Store Bededagsaften er en aften fyldt med traditioner for mig. Jeg skal have varme hveder (til aftensmad) – og jeg spiser altid mine med hamburgerryg. Meeen der er nu ikke meget mad i sådan nogle varme hveder af hvidt mel. Enten skal man spise urimeligt mange, eller også bliver man lækkersulten i løbet af en lille time. Derfor tænkte jeg, at jeg i år ville prøve at bage hvederne selv, men også snige noget fuldkornsspelt ind i dem, så de mætter lidt længere. De skal stadig være luftige.

Hveder

Da jeg læste i Aarhus, havde jeg et fritidsjob hos en af byens bedste bagere, Schweizerbageriet i M.P. Bruunsgade. Derfor har jeg både solgt rundstykker til Kronprins Frederik, som kom forbi sammen med livvagterne på morgenløbeturen – og valnøddelagkage til Flemming ‘Bamse’ Jørgensen. Men jeg lærte også at varme hveder;-) De skal have ca. 5 minutter i en 200° varm ovn. Så er de sprøde udenpå, men bløde indeni. Helt perfekte.

Hveder

Du ved godt, hvorfor man spiser hveder aftenen før Store Bededag, så derfor går vi hastigt videre til opskriften på disse sunde(re) hveder. Jeg brugte fuldkornsspeltmel fra Gestus, men du bruger bare det, du kan få fat i. Der bliver 12 stk. af portionen.

Hveder

Hveder med fuldkornsspeltmel

  • 2½ dl. mælk
  • 25 g gær
  • 2 æg
  • 1 tsk. salt
  • 3 spsk. sukker
  • 1 spsk. kardemomme
  • 150 g fuldkornsspeltmel
  • 50 g blødt smør
  • ca. 425 g hvedemel

Lun mælken, til den er lillefingervarm, og rør gæren ud i den. Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme og rør fuldkornsspelten i. Ælt det bløde smør i og tilsæt hvedemelet ad et par omgange, indtil dejen slipper skålens sider og er blød og smidig.

Dæk skålen til, fx. med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og lad dejen hæve et lunt sted i 45 minutter.

Drys bordpladen let med mel, ælt dejen kort igennem og del den i 12 lige store boller. (Det svarer til ca. 90 g pr. bolle.) Stram bollen op ved først at samle de fire hjørner og trække dem op på midten, og derefter samle de fire sider op på midten og samle dem. Vend bollen med samlingen nedad, og tril den på bordet med en hul hånd. Sæt bollerne med 2-3 cm afstand i en lille bradepande, ca. 25×38 cm, som er beklædt med bagepapir.

Hveder

Jeg har et hæveprogram i min ovn, som kan gå ned til 35°. Hvis din ovn også kan indstilles så lavt, så gør det. Ellers tænd lyset i ovnen (men uden varme). Stil bradepanden ind på risten midt i ovnen, stil et ildfast fad ind i bunden af ovnen og hæld en liter kogende vand i fadet. Luk ovnlågen og lad hvederne efterhæve i 45 minutter. Hvederne hæver op og vokser sammen.

Hveder

Tag forsigtigt bradepanden og fadet med vand ud og varm ovnen op til 220°. Jeg pensler ikke mine hveder. Sæt bradepanden ind midt i ovnen og bag dine hveder i ca. 12 minutter.

Lad hvederne afkøle under et tørt viskestykke på en bagerist.

Hveder

Hveder er fryseegnede og kan på Store Bededagsaften ristes i ovnen som beskrevet ovenfor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *