Gulerodskage – helt perfekt!

Jeg har ikke følt den store trang til at lave en opskrift på gulerodskage. Jeg plejer at bage “Den hemmelige gulerodskage” fra Anne au Chocolat (se hendes blogindlæg lige her), men når jeg nu kigger på opskriften, ender jeg altid med at rette noget til.

Vi skal deltage i et lokalt løb på søndag, hvor løbeklubben spiser sammen bagefter. Mit lod er (ikke overraskende) at tage en kage med, og valget faldt på en gulerodskage, men jeg ville lave den med gulerodsglasur. Og hvad er så gulerodsglasur? Jo, det er såmænd bare glasur lavet på gulerodssaft i stedet for vand. Det slog mig nemlig, da jeg bagte Strawberry Daiquiri- og blåbær cupcakes, at der ikke er nogen, der siger, at glasur ikke må smage af det, den skal passe til?

Gulerodskage

Hvis du ikke har en juicemaskine (eller ikke gider finde den frem, fordi der er mange dele, der skal vaskes af bagefter), kan du sagtens bruge købt gulerodsjuice eller bare lave en almindelig glasur med vand. Denne glasur smager helt fantastisk af søde gulerødder:-)

Jeg ville gerne bage gulerodskage i min lille bradepande på 25×35 cm, for gulerodskage er sådan noget, alle kan li’, og som er nemt at transportere, især når der til bradepanden hører et plastlåg med håndtag. Alle kan li’ en saftig gulerodskage, altså lige bortset fra alle dem, som ikke kan li’ rosiner – og så min familie, som ikke kan li’ flødeostglasur… Derfor er der ingen af delene i denne opskrift. (Og hvis du ikke kan tåle nødder, kan de sagtens undlades.)

Til gengæld er der masser af varme krydderier, så huset lige nu dufter af jul. Så meget, at junior kom og spurgte, hvorfor her duftede af pebernødder? Jeg har taget udgangspunkt i Annes hemmelige gulerodskage og ganget den op, så den passer til min form.

Gulerodskage

Jeg brugte viskestykketricket for at få en lige overflade på min kage. Når man lægger våde viskestykker rundt om en form, hvad enten det er en lille bradepande som denne eller en springform, vil kagen bage lige op i stedet for at hvælve op på midten. Og hvorfor nu det? Jo, den smule kulde, der afgives fra de våde viskestykker, forsinker bagningen langs kanten af formen. Normalt bliver en bageform varm, kagen bager fra kanten og ind, og når først kanten er begyndt at sætte sig, hæver den ikke mere. Det gør til gengæld midten af kagen, så den hæver endnu mere op og danner en bue på kagen. Det undgår man på denne måde, det er smart:-)

Gulerodskage

Gulerodskage med gulerodsglasur

  • 5 æg
  • 2½ dl. neutral olie, fx. rapsolie
  • 500 g gulerødder, groftrevne
  • 750 g brun farin
  • 350 g mel
  • 3 tsk. bagepulver
  • 3½ tsk. kanel
  • 1½ tsk. stødt ingefær
  • 3½ tsk. stødt nellike
  • ½ tsk. salt
  • 150 g valnødder, grofthakkede

Glasur af: 200 g gulerødder, 300 g flormelis, 1 tsk. citronsaft – og lidt orange krymmel som pynt.

Varm ovnen op til 190°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)

Start med at blande alle de tørre ingredienser i en skål. Pisk de fem æg let sammen i en anden skål sammen med olien. Bland det hele sammen og vend valnødderne i.

Beklæd en lille bradepande, 25×35 cm med bagepapir og hæld dejen i. Læg våde (og jeg mener VÅDE) viskestykker rundt om siderne af formen og sæt den på en bageplade. Bag gulerodskagen midt i ovnen i ca. 70 minutter. Efterprøv med en trætandstik, om kagen er færdigbagt. Lad kagen afkøle helt.

Glasur

Gulerodskage

Vask de sidste gulerødder grundigt, skær top og rodspids af og kør dem igennem en juicer. Bland citronsaft i juicen. Rør gulerodsjuicen i flormelis lidt ad gangen til en tyk glasur. Fordel glasuren på din gulerodskage og drys den gerne med orange krymmel, hvis du har:-)

Gulerodskage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *