Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste

“Ih, det er altså nogle virkelig gode boller. Hvilken opskrift har du brugt?” – Mig: “Din, mor:-)” Det er ikke for at være belærende, men selvom man bruger akkurat den samme opskrift, vil der altid være små afvigelser. Hævetemperaturen har noget at sige, din teknik og behandling af dejen ligeså, og endelig er der bagningen i ovnen. Ikke to ovne er ens, men det er brugeren heller ikke. Udover min mors opskrift på fødselsdagsboller, videregiver jeg her nogle af mine tricks til fine, bløde, fluffy boller.

Fødselsdagsboller

Vi har ikke engang en fødselsdag i farvandet, men August havde spurgt, om jeg ikke snart ville bage fødselsdagsboller igen? Der behøver ikke altid være en anledning. Og ellers må man jo finde på én. Derfor er bollerne også start-på-sommerferien-boller:

Fødselsdagsboller

  1. Jeg bruger røremaskinen til at ælte dejen, med K-spaden, ikke dejkrogen. Du kan sagtens ælte den i hånden og få lækre boller. Det gjorde jeg jo, før jeg fik maskinen;-)
  2. Dejen er blød og smidig. Der er ret meget fedtstof i, så dejen hænger ikke i bord og fingre, som en mere mager dej gør. Derfor tilsætter jeg heller ikke mere mel, end der står i opskriften. Mere mel giver tørre boller.
  3. Jeg dækker skålen til med en opklippet frysepose, som jeg sætter fast med en elastik, når jeg sætter dejen til hævning første gang. Jeg har en funktion i min ovn, som er symboliseret ved en streg foroven og forneden og en vanddråbe. Ovnen kan indstilles til 37°, så jeg giver gæren optimale arbejdsbetingelser og holder samtidig på fugten i ovnen.
  4. Jeg ælter ikke dejen vildt og voldsomt, når den har hævet første gang. Jeg drysser ikke engang mel på bordet, når jeg vipper den ud af hæveskålen. Jeg folder den et par gange ind over sig selv og ælter den let igennem.
  5. Når jeg triller bollerne strammer jeg først dejen op, før jeg triller dem: Når du har delt dejen i lige store klumper, tager du de fire hjørner på en dejklump, samler dem på midten, vender bollen om og triller den med hul hånd på bordet. Sådan får du perfekt runde boller.
  6. Anden hævning foregår delvist i ovnen ved de 37° og delvist på bordet med et opvredet viskestykke over. Først hæver bollerne utildækket 15 minutter i ovnen, derefter tager jeg et (rent) viskestykke, vrider det hårdt op i varmt vand og lægger det over bollerne, mens ovnen varmer op. På denne måde tørrer dejen ikke ud, men den får stadig lidt varme fra viskestykket.
  7. Jeg bruger den samme funktion på ovnen, når jeg bager bollerne og bruger ikke varmluft. Når luften cirkulerer med varmluft, virker det lidt som en føntørrer, der tørrer dejen ud. Jeg vil have, at fugten bevares inde i ovnen.
  8. Jeg bager bollerne én plade ad gangen og bærer over med, at den sidste pladefuld boller har fået lov at hæve et par minutter længere, og derfor bliver lidt større.
  9. Når bollerne er bagt (i min ovn får de 12 minutter ved 220°, det er sikkert noget andet hos dig), lægger jeg altid det fugtige viskestykke over bollerne igen, mens de køler af. På denne måde bevares fugten inde i bollerne, og de bliver bløde og lækre.
  10. Husk at øvelse gør mester! Jeg har bagt hundredevis af boller efterhånden, så min fornemmelse for dej ligger i hænderne. Øv dig. Også selvom det måske ikke lykkes perfekt første gang.

Fødselsdagsboller

Der bliver 24 boller af opskriften. Du bestemmer, om du bruger margarine eller smør. Du må også putte rosiner i, hvis du vil.

Fødselsdagsboller

  • 250 g smør eller margarine
  • 5 dl. mælk
  • 75 g gær
  • 60 g sukker
  • ½ tsk. salt
  • 1 æg
  • 2 tsk. kardemomme
  • 900 g mel
  • Evt. rosiner

Smelt fedtstoffet i en lille gryde. Hæld det i røreskålen og tilsæt mælken. Mærk efter, at blandingen ikke er varmere end lillefingervarm. Smuldr gæren og rør den ud i mælken.

Tilsæt sukker, salt, æg og kardemomme og rør melet i ad et par omgange. Ælt dejen godt mellem hver gang. Som sagt bruger jeg K-spaden i min røremaskine, så det bliver rørt godt sammen. Jeg tilsætter ikke mere end de 900 g mel. Væsken suger mere, mens dejen hæver. Rør dejen et par minutter ved mellem hastighed.

Dæk dejen til med en opklippet frysepose og stil den til hævning et lunt sted i en halv time. Skrab dejen ud på køkkenbordet og ælt den let igennem. Jeg drysser ikke mel på bordet. Dejen slipper let bordet, fordi der er så meget fedtstof i.

Del dejen i 24 lige store stykker. Stram hver bolle op ved at samle de fire hjørner midt på, vend den om og tril den rund med hul hånd. Sæt bollerne på to bageplader og lad dem hæve i alt 30 minutter mere som beskrevet ovenfor, mens ovnen varmer op til 220° det sidste kvarter.

Bag bollerne 10-15 minutter (som sagt får mine præcis 12 minutter) og læg det fugtige viskestykke over dem igen, så de forbliver bløde.

Mine fødselsdagsboller er naturligvis fryseegnede.

Fødselsdagsboller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *