Fastelavnsboller – dyk ned i dine barndomsminder

Da jeg var lille, gjorde man meget ud af fastelavn. Vi var altid klædt ud, gerne med masker i noget sprødt plastmateriale, så man skulle være lidt forsigtig. Fastelavnsmandag gik vi rundt til naboerne sammen med alle nabobørnene (vi kunne hurtigt samle en 8-10 stykker) for at synge ”Fastelavn er mit navn” og så var det meningen, at naboen skulle gætte, hvem der var hvem. Jeg har overhovedet ingen erindring om, hvad vi fik ud af at rasle fastelavn, om det var fastelavnsboller, penge eller slik. Det var nemlig ikke det, der var vigtigt. Det vigtige var at få et godt grin sammen med vennerne, især hvis den, vi sang for, ikke kunne gætte, hvem vi var:-D (Og hos Magda fik vi sikkert vanillekranse.)

Fastelavnsboller

Der var fastelavnsfest i forsamlingshuset, hvor det ALTID var de store drenge, der blev kattekonger (dødirriterende), men min lillesøster og jeg slog også katten af tønden derhjemme, bare os to. Vores forældre hængte en papkasse, som var godt lukket med tape, op i træet på gårdspladsen, og så kunne vi ellers forlyste os med at slå den i stykker. Jeg husker det, som om det tog lang tid at få hul på den. Inde i kassen var der slik og Anders And blade. Kongekronen havde vi også selv lavet. Jeg kan i hvert fald huske én, som var lavet af sølvfarvet dampspærre. For nutidens børn lyder det sikkert, som om vi var fattige. Det var vi overhovedet ikke:-) Det var bare en anden tid, hvor vi havde tid til selv at lave de ting, vi skulle bruge…

Min opskrift på fastelavnsboller er min mors. Jeg har den i min håndskrevne Kina-bog, lige ved siden af opskriften på Drømmekage, hvor størrelsen på portionen er angivet til at være til to kyllingebakker. Altså, som i Lørdagskylling.

Vigtige råd om en elastisk gærdej

Jeg har lært en del om dej, mens jeg har bagt hen over de sidste par måneder. Jeg har knækket koden til at få rigtig lækkert gærbrød, og i al beskedenhed vil jeg mene, at disse er de bedste fastelavnsboller, jeg nogensinde har bagt. Og om lidt kender du også trickene:

  1. Spar på melet. Jo mere mel, jo tørrere dej, jo nemmere sprækker de, så fyldet løber ud. Der er en grund til, at det er angivet i en opskrift, hvor meget mel, der skal til. Nogle gange suger melet mere væske end andre gange, derfor står der også gerne et ca. foran tallet. Men hvis der står 950 g mel, skal der altså ikke 1.100 g i! Hellere sætte en lidt blød dej til hævning end en tør. Du kan tilsætte lidt mere mel efter første hævning, hvis den klistrer fast til bordet.
  2. Længere æltetid gør, at melet kan suge mere væske og danne længere glutenstrenge. Det giver en mere elastisk dej. Da dejen er mere elastisk, er det nemmere at få lukket den omkring fyldet.
  3. Jeg opdagede, at de har bagefast hindbærmarmelade i vores Netto, så det løber heller ingen steder.

Mit yndlingsfyld har altid været hindbærmarmelade og Dr. Oetkers mandelbudding. Budding er bagefast, og mandelbudding er bare den bedste. Hvis du har lyst, kan du putte remonce med farin, smør og kanel i – eller chokolade sammen med vanillebudding. Der bliver ca. 36 stk. af portionen.

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

  • 250 g smør eller bagemargarine
  • ½ liter mælk
  • 75 g gær
  • 75 g sukker
  • ½ tsk. salt
  • 1 æg
  • Ca. 950 g mel

Fyld: Et brev Dr. Oetkers mandelbudding (lavet på en liter mælk) og 460 g bagefast Fynbo hindbærmarmelade.

Glasur: Flormelis og kogende vand.

Lav mandelbuddingen efter anvisningen på pakken. Den skal køle af i køleskabet, før du bruger den som fyld.

Smelt smør eller margarine og hæld det i røreskålen. Tilsæt mælken, så det er håndvarmt og smuldr gæren ud i det. Tilsæt sukker, salt og æg og derefter melet lidt ad gangen. Lad røremaskinen gøre arbejdet og ælte dejen i mindst 10 minutter, så den er elastisk, blød og slipper siden af skålen. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i en halv time.

Del dejen i to, og rul den ud til et par millimeters tykkelse. Skær dejen ud i kvadrater på ca. 12×12 cm. Læg en teskefuld marmelade og en barneskefuld mandelbudding på midten af hvert kvadrat.

Fastelavnsboller

Sådan samler du fastelavnsboller

Saml hjørnerne, træk midten af hver side op sammen med, og “nulr” samlingen lidt, så den bliver helt tæt. (Her er det supervigtigt, at du ikke har brugt for meget mel i dejen, for den skal være så elastisk, at den kan give sig og lukke tæt.) Vend fastelavnsbollen om, og tril den under håndfladen, som når du triller almindelige boller. Nu er dejen godt spændt ud, og fastelavnsbollen er fint rund. Sæt fastelavnsbollerne på en bageplade med bagepapir med lidt afstand. – Der bliver ca. to plader á 18 fastelavnsboller.

For at undgå, at fyldet flyder ud, laves en blød fordybning midt på hver bolle med en finger. Lad fastelavnsbollerne hæve et lunt sted under et fugtigt viskestykke i 45 minutter. Imens varmes ovnen op til 240°.

Fastelavnsbollerne pensles med mælk og bages i ca. 12 minutter (én plade ad gangen, ikke varmluft) og køler derfter af på en bagerist under et fugtigt viskestykke.

Når de er kølet af, pyntes de med en lidt tyk glasur. Fastelavnsboller kan naturligvis fryses.

Youtube kan du se en lille video om, hvordan man bedst samler fastelavnsbollen, så fyldet bliver inde i den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *