Chokoladeæg – en småkage

Jeg er lidt vild med småkager. Især med at bage og pynte dem. Chokoladeæg er ret nemme at have med at gøre, og du kan pynte dem, nøjagtig som du vil. Jeg har brugt æggehvideglasur med kakaopulver i – og krymmel. For at få pynten nogenlunde ens, har jeg lavet en skabelon med en buet slidse i, som jeg holdt helt tæt på glasuren, mens jeg dryssede krymmel på. Så faldt de kun der, hvor jeg ville have dem.

Chokoladeæg

PS: Jeg har samlet mine påskeopskrifter på en side, så de er nemmere at finde.

Jeg har nævnt det i et tidligere indlæg, at man gerne må gøre sig umage, når man pynter sine småkager. Nu når du har anstrengt dig og bagt dem, så brug et par minutter ekstra på at lægge glasuren ud til kanten og glatte den ud. Det giver lige de sidste 200% på udseendet. Ikke dermed sagt, at du ikke kan have børn med til at bage chokoladeæg. Det kan du sagtens:-) Og så skal den have alt, hvad den kan trække af glasur og krymmel. Men hvis du står med det selv, så gør dig umage;-)

Chokoladeæg er en forholdsvis simpel småkage, som bevarer formen, når den er stukket ud. Jeg har brugt den samme udstiksform som til de gule påskeæg med lime, men denne gang er opskriften med masser af mørk kakao. Der er ikke noget hævemiddel i. Det er bl.a. med til at bevare formen, så de ikke flyder ud. Derudover kommer småkagerne i køleskabet en halv time, før de bliver bagt, men efter de er stukket ud.

Chokoladeæg

Et tredje trick til at lave ens småkager af hele portionen, selvom den skal rulles ud ad flere gange, er at rulle dejen ud mellem to stykker bagepapir. Så tilfører du nemlig ikke ekstra mel, som hvis du rullede ud på et meldrysset bord, stak ud og rullede ud igen. Der bliver ca. 40 chokoladeæg af portionen.

Dejen er en mørdej med en kraftig smag af kakao. Den er lavet på en anden måde end jeg plejer at ælte mørdej, men det kan du gøre, som du vil.

Chokoladeæg

  • 115 g koldt smør, skåret i små tern
  • 1 spsk. rapsolie
  • 170 g sukker
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 1 stort æg
  • 40 g maizena
  • 60 g mørk kakao
  • 200 g mel

Glasur

  • 1 æggehvide
  • 1 spsk. mørk kakao
  • Flormelis
  • Krymmel

Rør smør, rapsolie, sukker og vanillesukker godt sammen til det er glat. Rør kun indtil det er glat, ellers pisker du luft ind i dejen. Tilsæt ægget og rør igen, til dejen er glat. Tilsæt maizena, kakao og melet og rør, indtil dejen slipper skålens sider. Tilsæt evt. en smule mere mel, hvis du synes dejen er alt for klistret.

Rul dejen ud i 4-5 milimeters tykkelse mellem to stykker bagepapir. Udstik chokoladeæggene med en udstiksform, flyt dem over på en bageplade med bagepapir og sæt småkagerne i køleskabet i minimum en halv time, mens du varmer ovnen op til 190°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)

Chokoladeæg

Udrul og udstik chokoladeæg, indtil der ikke er mere dej. Småkagerne kan stå ret tæt på bagepladen, fordi de ikke flyder ud. Husk at sætte dem i køleskabet! Bag småkagerne i ca. 10 minutter. De vil være faste i kanten, men en lille smule bløde i midten. Lad dem køle lidt af på pladen, før du lader dem køle helt af på en rist.

Chokoladeæg

Rør en lidt stiv glasur af æggehvide, kakao og flormelis. Fyld glasuren i en engangssprøjtepose eller frysepose, som du klipper et hjørne af. Dekorer nu småkagerne én ad gangen. Læg glasur langs kanten på en småkage og et par striber i midten (alt efter, hvor stort et hul, du har klippet i posen), og glat den ud med en stegenål eller lignende, indtil hele kagen er dækket med glasur. Gør dig umage med at få kanterne pæne og midten glat. Drys krymmel på glasuren og lad glasuren størkne, før du lægger dine chokoladeæg i en kagedåse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *