Burgertilbehør

I vores familie elsker vi mexicansk mad, og ikke kun på Santa Maria metoden, men også hvad der ligger derudover. Vi elsker også hjemmelavede burgere. – Og kombinationerne, der opstår derimellem med variationer af burgertilbehør.

Burgerbollerne må ikke være de købte, tørre “papburgere”. De skal være store og fluffy, så de kan opsuge noget væske og rumme andet end en bøf. – De to gange, vi har prøvet minisliders, har været noget nær en katastrofe. De er jo umulige at proppe alt det ind i, som hører til i en ordentlig burger. Du bør prøve min fantastiske opskrift på burgerboller.

Syltet æblepickles

Det er en ny form for tilbehør, som jeg introducerede til aftenens burgere. Vi havde et par æbler liggende i frugtskålen, som ikke længere var helt friske, lidt bløde og rynkede. De blev til syltede æbletern, som gør sig rigtig godt sammen med guacamole, rødløg, pico de gallo og salat i burgeren.

  • 150-200 g udkernet æble i tern
  • ½ dl. rødvins- eller hindbæreddike
  • 50 g rørsukker
  • 1 lille kanelstang
  • 4 hele nelliker

Ingredienser - Syltet æblepickles

Æblestykkerne lægges i et ildfast fad sammen med krydderierne. Eddike og rørsukker blandes og hældes over. Fadet dækkes med staniol og sættes i en 150 grader varm ovn i 20 minutter. Staniolen fjernes og æblerne bages endnu 5 minutter.  Den syrlige smag fra eddiken går fint i spænd med æblernes sødme i denne pickles.

Æblerne bliver ikke til mos på denne måde, men bevarer form og farver rigtig fint. Æblestykkerne lægges i et glas og overhældes med eddikesiruppen. Kan holde sig i køleskabet i en uges tid.

Syltet æblepickles

Guacamole

Kender du Lone Landmand? Hun påstår, hun har opskriften på Verdens bedste guacamole, men jeg har forbedret den en lille smule, så den nu er, som jeg allerbedst kan li’ den. Lone har ret i, at der ikke er nogen grund til at købe den frygtelige, færdiglavede guacamole, for det er simpelthen så simpelt at lave den selv, og den slår den færdigkøbte (eller Santa Maria-metoden for den sags skyld) med flere længder!

  • 2-3 modne avocadoer
  • ¼ finthakket rødløg
  • 1 spsk. limesaft
  • 1 stor tsk. sambal oelek
  • 1 fed presset hvidløg
  • 1 tsk. fint salt
  • ½ tsk. stødt spidskommen
  • 4 store spsk. creme fraiche (9% eller 18%, syrnet fløde, skyr, eller hvad du nu har

Ingredienser guacamole

Kødet tages ud af avocadoerne, som blendes sammen med de øvrige ingredienser. Nemmere bliver det vist ikke!?

Ved du i øvrigt, hvordan du kan se, om en avocado er moden uden at skulle trykke på den? Det ses ret nemt, hvis du fjerner stilken på den: Hvis den er gul inde bagved, er den umoden, hvis den er grøn er den moden, og hvis den er brun, er den overmoden.

Guacamole

Pico de gallo – frisk tomatsalsa

Der skal salsa af en art i en mexicansk burger eller tortilla. Selv den ikke-tomatspisende 12-årige forlanger Pico de gallo – “hanens næb” fra kogebogen Texmex fra bunden af Jonas Cramby. Den er ikke dræberstærk, men skal bare være som et pirk af næbbet, et prik af chilien – men det styrer du selv;-)

  • 200 g modne tomater
  • ½ rødløg
  • En håndfuld frisk koriander
  • Saft af en lime
  • En frisk chili (eller sambal oelek, hvis de foretrækker det)
  • Salt og peber

Ingredienser Pico de galloTomaterne udkernes og chilien snittes i tynde strimler. Det hele hældes i foodprocessoren, og så kører det, til det hele er skåret i småstykker. Salsaen smages til med salt og peber og limesaft, så den balancerer.

Pico de gallo

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *