Brydebrød med skvalderkål

If you can’t beat them, eat them! Vi har heldigvis kun ét sted i haven, hvor der er skvalderkål. Det er under avnbøghækken mod bagboen. Om et par måneder er hækken grøn, og skvalderkålen er ude af syne. Men lige nu skyder den små, grønne blade hver eneste dag. En af måderne at holde skvalderkål nede på, er ved at fjerne bladene. (For sprøjtning med gift er ikke en mulighed!) Hvorfor så ikke spise dem? I brydebrød for eksempel?

Brydebrød med skvalderkål

Skvalderkål er enormt sundt. Det er fyldt med C-vitamin, jern, kalcium, magnesium og karotin. Det kan sagtens erstatte spinat, hvor du ellers ville have brugt det. De nye, friske blade, som kommer her i foråret kan puttes i salaten. Du kan juice det – og du kan putte det i brød.

Skvalderkål

Dette brydebrød er et lækkert madbrød som tilbehør til suppe, salater eller i stedet for pasta eller kartofler til aftensmaden.

Brydebrød med skvalderkål

  • 3 dl. lunkent vand
  • 50 g gær
  • 3 dl. yoghurt eller skyr
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. olie
  • 50 g finthakket skvalderkål (du kan sagtens bruge mere)
  • 300 g fuldkorns hvedemel
  • 500 g mel

Pensling efter bagning: Olivenolie og flagesalt.

Hak skvalderkålen meget fint, evt. i foodprocessoren. Opløs gæren i vandet, og tilsæt yoghurt, salt, olie og den finthakkede skvalderkål. Tilsæt først fuldkornshvedemelet og derefter melet lidt ad gangen, og ælt dejen i 6-8 minutter. Dejen er ret klistret på dette tidspunkt. Det er helt OK, for det grove hvedemel skal have lov at suge væske til sig, ellers bliver dejen for tør.

Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 45 minutter.

Brydebrød med skvalderkål

Ælt dejen kort igennem, tilsæt evt. lidt mere mel, hvis dejen er for våd til, at du kan forme boller. Del dejen i 24 stykker. Tril hvert stykke til små boller, og sæt dem med knap 1 cm afstand på bagepapir, så de kan vokse sammen. Lad igen bollerne hæve tildækket i 30 minutter.

Brydebrød med skvalderkål

Imens varmer du ovnen op til 200°. (Alm. ovn, ikke varmluft.) Bag dit brydebrød i ca. 20 min. Når du har taget bollerne ud af ovnen, pensler du dem med olivenolie og drysser med flagesalt eller groft salt, før du lader dem køle af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *