Boller i karry – en klassiker!

Vi fik boller i karry til aftensmad i går. Det havde regnet stort set hele dagen og føltes lidt hen ad efterår. Jeg skulkede fra løbeklubben, fordi det regnede, og spiste aftensmad med drengene. “Mor, har du lagt opskriften på boller i karry på hjemmesiden?” (Øh, nej, tænkte jeg. Det har alle da en opskrift på?) “Jamen, hvordan skal andre så kunne lave boller i karry lige så godt, som du kan?” “Og når vi flytter hjemmefra, hvor skal vi så finde opskriften?”

Jeg er altid til fals for smiger:-) Og boller i karry er alligevel så djævelsk varmt, når det kommer på bordet, at jeg havde god tid til at tage billeder, mens det kølede af.

Boller i karry

Jeg har været godt vant hjemmefra med hjemmelavede kødboller. Min mor har en sjælden gang købt færdiglavede kødboller, fx. når vi var på campingferie, men jeg ved, at vi har beklaget os så meget over den ringe smag og faste konsistens, at hun kun har gjort det ganske få gange. Det tager heller ikke meget længere tid at lave kødbollerne selv. – Hvis man altså ved, hvordan man gør;-)

En sjælden gang imellem kan der godt snige sig lidt broccoli med på tallerkenen sammen med ris, kødboller og sauce, men langt de fleste gange er det en nem hverdagsret, kun ris og boller i karry:-) Du gør, som du vil. Jeg vil bare ikke have salat til…

Det tager ingen tid at røre fars i min Magimix foodprocessor. Jeg hælder alle ingredienserne (undt. mælk) ned i, løget er kun delt i fire og starter den, mens jeg hælder mælken ved. Efter ca. 30 sekunder, er det hele hakket og rørt sammen. Opskriften ligger som en af de få i hånden, så jeg næsten kan lave den i søvne. Jeg bruger samme opskrift til frikadeller.

Boller i karry

Hvis der er rester, fryser jeg gerne karrysauce og kødboller ned hver for sig. Så er det nemmere at piske saucen godt igennem, når den skal varmes igen. Portionen rækker til 6 personer.

Boller i karry

Kødboller

  • 500 g hakket svinekød
  • 1 mellemstort løg
  • 1 dl. mel
  • 1 tsk. salt
  • ½ tsk. sort peber
  • 1 æg
  • 2 dl. mælk

Løskogte ris

  • 6 dl. parboiled ris
  • 1,2 liter vand
  • 1 tsk. salt

Karrysauce

  • 6 spsk. smør eller margarine
  • 6 tsk. ostindisk karry
  • 6 spsk. mel
  • Kogevandet fra kødbollerne

Bring en gryde med letsaltet vand i kog til at koge kødbollerne i. Blend farsen i foodprocessoren (eller hak løget fint og rør resten af ingredienserne sammen, til du har en blød fars.) Dyp en ske i det kogende vand (jeg plejer at bruge en dessertske, så kødbollerne ikke bliver for store), og form en kødbolle af farsen med skeen og din hule hånd, før du lægger den ned i det kogende vand.

Fortsæt med at lave kødboller, indtil du har dækket overfladen i gryden med kødboller. Lad dem koge i 6-7 minutter, før du tager dem op med en hulske og lader dem dryppe af i et dørslag, som hviler over en skål. Fortsæt på samme måde med resten af farsen. Husk at gemme kogevandet, fx. i en kande, mens du laver saucen!

Boller i karry

Imens koger du risene: Bring ris og vand i kog under låg. Tilsæt salt og lad det simre under låg ved helt svag varme i 20 minutter. Læg gerne et stykke køkkenrulle mellem gryde og låg, mens det koger, så låget slutter mere tæt. Når risene er færdige, skal de røres igennem, så de løsner sig.

Smelt smør og karry i den samme gryde, som du kogte kødbollerne i. Du behøver ikke vaske den af først. Lad smørret skumme op, så du samtidig brænder karry’en og får mere smag ud af den.

Rør melet i, så det er jævnt og tilsæt lidt efter lidt kogevandet. Pisk i saucen, så den ikke brænder på, og så den bliver helt jævn og uden klumper. (Lav saucen en smule tyndere, end når du laver brun sauce.) Læg kødbollerne ned i saucen og varm dem igennem, før du serverer boller i karry med de løskogte ris.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *