Bedstefars skæg med nye rabarber

Jeg er vokset op med eftermiddagskaffe (eller, mest te, faktisk) og masser af kage. Hver dag, tror jeg, men allermest i weekenden. En af dem, som er en sikker vinder her i foråret, er Bedstefars skæg. Det er først i denne uge, at det er gået op for mig, at vores Bestefars skæg ikke er den “rigtige”. At man normalt laver den med syltetøj i stedet for rabarber? For mig vil min mors opskrift altid være den rigtige måde at bage kage på, for det er den, jeg er vokset op med, og sådan skal den smage. Derfor er overskriften også Bedstefars skæg med nye rabarber, så du er advaret allerede fra begyndelsen. Men jeg siger dig, den er lækker, og det er altså den eneste rigtige måde at lave den på. Bare så du ved det:-)

Bedstefars skæg

Selv rabarberne i vores have smager af barndomsminder, for planterne stammer fra mine forældres store landbohave. Husker du det der hvinende sure, når man tog en bid af en rabarberstængel som barn? Vores rabarber vokser op ad garagen, ved siden af havebassinet og trives fint. Du kan sagtens lave kagen med frosne rabarber, hvis du ikke har nogen friske i haven, eller hvis det ikke lige er sæson i butikkerne.

Bedstefars skæg

Jeg havde set Chevron-mønsteret på en tærte på Instagram, men ville hellere afprøve det på en af mine egne kager i stedet for bare at bage efter. Chevron er selvfølgelig ikke opkaldt efter benzinmærket, det er snarere omvendt, for første gang man har brugt mønsteret, er 1800 år før vor tid på antikke krukker i Knossos på Kreta.

Bedstefars skæg

Jeg nåede at bage to kager, før opskriften kom på bloggen. Derfor er der to forskellige mønstre på kagerne. Det ene er ikke sværere at lave end det andet. På kagen, hvor zigzagmønsteret går hele vejen hen over kagen, sorterede jeg rabarberne lidt efter tykkelse, så det blev mere harmonisk. Disse rabarber var ret tynde i forhold til den anden kage, hvor jeg skar rabarberstykkerne igennem og vendte snitfladen opad. Det er din kage, du bestemmer selv dit mønster.

Bedstefars skæg

Opskriften er en 2-i-1’er, for nederst giver jeg dig opskriften på, hvordan du bager den som den originale Bedstefars skæg, hvis du ikke vil stå og snitte rabarber og lægge dem i mønster. Der bliver 24 stykker á 5×5 cm.

Bedstefars skæg med nye rabarber

  • 3 æg, stuetemperatur
  • 150 g sukker
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 150 g smør eller margarine
  • 150 g mel
  • 75 g kartoffelmel
  • 1½ tsk. bagepulver
  • ca. 400 g rabarber

Marengs

  • 3 æggehvider
  • Et nip salt
  • 175 g sukker

Tænd ovnen på 180°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)

Start med at rengøre rabarberne, skære stilk-enderne af og skylle dem grundigt. Skær dem i en 45° vinkel og 4 cm lange stykker. Jeg lavede en skabelon, jeg kunne skære efter, så jeg var sikker på, at alle stykkerne var samme længde. Læg dem til side.

Bedstefars skæg

Pisk æg, sukker og vanillesukker tykt og skummende over vandbad. Smelt smør og lad det afkøle lidt, før det røres i æggemassen. Sigt mel, kartoffelmel og bagepulver i en skål og vend det i dejen med lange tag med en dejskraber.

Hæld dejen i en lille bradepande, 20×30 cm, foret med bagepapir. Skær rabarberstykkerne igennem på den lange led, ét par ad gangen, så du kan holde styr på hvilket par, der hører sammen. Læg rabarberne i zigzag-mønster ovenpå dejen.

Bedstefars skæg

Bag kagen i ca. 35 minutter midt i ovnen. Tjek, at der ikke følger dej med op, når du stikker et trægrillspyd i kagen. Køl kagen af og skær den ud i 24 stykker.

Lav kun halvdelen af marengsportionen, hvis du bager kagen med mønster, som skal være synligt for marengsen!

Bedstefars skæg

Hæld æggehvider, sukker og salt i en helt ren røreskål og sæt den over vandbad, til sukkeret er smeltet. Rør i den med en dejskraber. Når sukkeret er smeltet, pisker du marengsen helt stiv, blank og luftig, så marengsen følger med, når du løfter piskeriset op. Det tager 7-10 minutter.

Fyld marengsmassen i en engangssprøjtepose med en stjernetyl og sæt den i fine toppe på kagestykkerne. Brun marengsen med en créme brûlee-brænder og pynt dem med skovsyre eller en anden spiselig blomst.

Bedstefars skæg

Den originale opskrift

Ingredienserne er de samme som ovenfor, men rabarberne skæres ud i ca. 1 cm. lange stykker. Når dejen er hældt i bradepanden, fordeles rabarberne ud over dejen. Kagen bages i 25 minutter ved 180°.

Imens laves marengsen (hele portionen denne gang) og fordeles over kagen, før den bages yderligere 20 minutter. Derefter køles Bedstefars skæg af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *