Æbleskiver – de er da hjemmelavede ;-)

Æbleskiver

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er vokset op i en familie, hvor stort set alt var hjemmelavet/-syltet/-bagt. Og jeg fortsætter gerne traditionerne. Men jeg tilstår også, at jeg ikke bryder mig om “samlebåndsarbejde”. Der er ikke ret meget mere kedeligt end at stå en hel dag og lave 210 æbleskiver til adventsgæsterne. Hver gang tager jeg mig selv i at tænke, at NÆSTE år får de altså købte æbleskiver. Men næste år står jeg der igen…

Vores æbleskivepande er elektrisk. Den gamle havde holdt i godt 20 år, da den gav op sidste år. Selvfølgelig midt i bagningen. Den nye har meget større huller end den gamle. Hvor der med den gamle æbleskivepande blev 30 stk. af en portion, bliver der kun 20 med den nye. Vi lavede 7-dobbelt portion til gæsterne i lørdags. Vi kunne have nøjedes med en 6-dobbelt portion til de 24 gæster.

Min opskrift er med natron og kærnemælk. Hvis du har undret dig over, at æbleskiver nogle gange bliver flade i stedet for runde, er det, fordi du ikke efterfylder dejen. Når æbleskiven er klar til at blive vendt sidste gang rundt (altså, når ¾ af den har skorpe), skal du fylde lidt mere dej i, så der er noget til at lukke den sidste side og fylde det indvendige ud. Jeg har set, at nogle bruger en sprøjtepose, men jeg synes, det er vildt besværligt at bakse med en blød pose med flydende dej i. Jeg bruger en gammel ketchupflaske (en af de store med lang spids) og fylder noget dej i den. Så er det nemt at dosere det ned i æbleskiven.

Æbleskiver

  • 250 g mel
  • 1 tsk. natron
  • ½ tsk. fint salt
  • 1 spsk. sukker
  • Revet skal af ½ usprøjtet citron
  • ½ l kærnemælk
  • 2 æg
  • Til bagning: Smør eller oliemargarine

Æbleskiver

Bland de tørre ingredienser i en skål. Rør kærnemælken i lidt ad gangen, og rør dejen glat. Pisk æggene i ét ad gangen.

Varm æbleskivepanden godt op og fyld en lille klat fedstof i hvert hul. Fyld hullerne ¾ op med dej. Vend æbleskiverne en kvart omgang med et træspyd, når de har dannet fast underside. Inden de vendes den sidste kvarte omgang, fyldes der lidt ekstra dej i med sprøjteflasken.

Æbleskiver

Vend jævnligt æbleskiverne til de er gennembagte (når der ikke længere hænger dej ved, når spyddet stikkes ned i dem).

Hvis æbleskiverne ikke serveres med det samme, kan de varmes 10-15 minutter i en 160° varm ovn, hvor der står et fad med vand i bunden til at afgive damp under processen.

Serveres med rigeligt syltetøj og flormelis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *